Předchozí 0304 Následující
str. 301

Učebnice tyto vznikly tedy jednak ria podkladě předpisů ze švarcenberské kanceláře ústřední a tyto opět (aspoň v 18. a 19. století) z příslušných předpisů norem státních i zemských, dále krajských hejtmanů, stavovského výboru atd., po případě pak z předpisů církevních; jednak vznikly jakožto soubor potřebných podrobných vědomostí druhdy jen ústních, nyní pak tuto písemně poprvé zaznamenaných poučení mladého od starého úředníka. Uvážíme-li, že švarceinbeiriské .poměry pro svou rozsáhlost i uspořádanost byly vždy jiným šlechticům a panstvím vzorem, máme tu před sebou podrobný obraz dávné vrchnostenské správy nejen do r. 1850, ale i v 18. a 17. věku, který po srovnání s příslušnými instrukcemi ve známé Kalouskově knize (Archiv Český) neliší se od obrazu ve století 16., ba i 15.

Obsah učebnice: 1. Úvod. — 2. Ředitelský úřad. — 3. Berní úřad. (Jedná netoliko o všech druzích daní, ale i O' státních, i o věcech kamerálních, obchodních, dopravních, vojenských, policejních, trestních, poddanských, cechovních, městských, soudních, o katastru atd. a různých záležitostech veřejných vůbec.) — 4. Soudní úřad. — 5. Sirotčí úřad. Druhý svazek obsahoval 6 knih. — 6. Úřednické zásady. — 7. Důchod. — 8. Obroční. — 9. Purkrabí. — 10. Dřevní úřad. — 11. Lesní a lovecký úřad.

Úvod. První knížka*) (z r. 1840) obsahuje stručnou i srozumitelnou theorii »tátu, výčet úřadů veřejných, soukromých* jich pravomoc a výkony, poučení o právu, zejména poddanském, o úřadech vrchnostenských (hospodářských), o magistrátech, výčet jejich působnosti, a to soudní, politické a hospodářské. Tedy jakási stručná nauka občanská. Tento oddíl se arci měnil podle reforem státních a obsahuje tuto výslovně dobu Františka I.

fieditel panství. Tento úřad vyžadoval seznam povinností, instrukcí pro ředitele úřadu vrchnostenského, který byl politickým úřadem v první instanci a hospodářským po stránce soukromé. Jeho celkovým ťikolem byl dozor nade všemi úřady podřízenými (berním, sirotčím, důchodenským, purkrabským, obroěním, dřevním, lesním atd.), míti neustálý přehled o všem ohledně předepsané správy i účtování. Jakožto politický úřad vykonával funkce veřejné, vyplývající ze svazku poddanského na panství svěřeném. Byl vůbec zplnomocněným zástupcem svého šlechtického pána, který opětně v přenesené působnosti zastupuje na svém velkostatku zemepána.


•) Seznam pramenů dalších i literatury viz v mé práci »O neznámé agrálrní reformě a socializaci půdy ve staročeském státě« (Sborník věd právních a státních, 1923), kamž poukazuji.

Předchozí   Následující