Předchozí 0349 Následující
str. 346

nastavěla. Mohlo by tu do 33 domků bejti a ke každému aby se dalo 3 strychy pole, mám za to, že by tu užitku vycházelo na 400 zl., kdežto ten dvůr sotva 100 zl. čistého užitku vydává.

Od všeobecných návrhů přistupuje Světecký k řešení určitému v některých osadách Schvarzenberského panství: V kterejch místech by mohly chalupy bejt stavený pro nádeníky městský. Pro město Třeboň na panským poli u sv. Jiljí. Ttem (dále) na j itrách u sv. Petra Pavla a u Nové hlíny, kdežto bude polí vybejvati a moc jiter jest. Pro město Lomnici na Šaloiinských dvorských polích. Pro město Veselí na j itrách Veselských, které by snad rádi pustili, aby se jim navrátilo, co za ně dali; item na polích dehetnických. Pro městys Mezimostí taky v těch místech. Pro město Soběslav nevím a to má své poddaný snad v důstatku. Pro městys Bukovsko na jitrách bukov-ských a bezských (Bzí) panských polí pod ovčínem. Pro městys Ledenice na jitrách a je-li třeba, na mysletínských dvorských polích. Pro městys Podhradí na jitrách a při dvoře Břenovským a Křesinovským. Pro městys Lišov na nejbližších jitrách. Pro Adamstadtl na jitrách tamních. Pro městys Protivín na panských tamních polích; tu by z panskýho dvora hodný mohl bejt městys. Jest tudy silná silnice od Budějovic a od Tejna a. tak by se tu taky hodnej počet nádeníků mohlo živit. Pro městečko Postelberg' (Postoloprty) na tamních panských polích. Pro městečko Komhaus (Mšec) na tamních panských polích, blíž zámku pro rozmnožení městečka a u ovčína by mohly bejt nádeníci.

Více žádná vrchnost nemůže užitku z pole vzíti čistého, jako na ten spůsob. Taky by při stavení takovejch domkův by třeba bylo reflektirovati pro nádeníky, k zámku potřebný; ale když by všechno bylo bez roboty, dost by lidu se našlo, když by bylo co třeba. Mohlo by se taky při každým místě a městě vypočítat, co kdo dní nádeníků potřebuje k všelijakému dílu a podle toho by se snadno rozvrhlo, co kde nádeníků osazenejch bejti může; díla pak nádenický jsou v těchto krajinách mezi jinšíma tyto: zelí sázet, zelí okopávat, len. plít, proso plít a vo-hrnovat, v zahradách rejpat, mlátit, rozsívat, drva k palivu dělat, hnůj nakejdai, seno a votavu síct, obili síct na hrabici, seno a votavu klidit, obilí žít, obilí klidit, mlátit, zelí klidit, v zahradách rejpat, v zahradách plít, průhony v polích prohazovat, stoky prázdnit, příkopy prázdnit, lovení rybníků, strou-haňkti (v lese) strojit. Kdo nechová potahu, potřebuje lidi nále-níky k dílu všelijakému. Len odrhat, len třít, len hochlovat, vorat, vláčit, nádenictví při lovení rybnikův, při zednících, při -tesařích, ploty dělat a opravovat, štěpy v zahradách očistiti,


Předchozí   Následující