Předchozí 0353 Následující
str. 350

pracovati měly, muselo by k nádenictví místo nich vícej bejti římského pohlaví.

Při úvaze o zakládání nových domků pro řemeslníky i nádeníky i nové sedláky podává Světecký nelichotivé pokyny, aby místo úředníků panských byl pozván ku práci zkušený hospodář, sedlák: Ne lec jakéhos mamlasa má vrchnost k tomu vzít anebo hejtmana neb úředlníky, kteří tomu sice vždy rozuměti chtějí, ale nic nerozumí, ale jestli nemá jiného, aspoň nějakého hodného hospodářského sedláka. Zatím poznamenám, že mají bejt domy k živnostem a užitkům strojený vždy tak založené bejti, aby hnojná voda na trávník k domku patřící šla. Domků by se brzo1 mohlo nastavit napřed, totiž to ať se skasíruje neb svede jeden dvůr. Robota, která sem patřila a potažená byla, ať se obrátí k vození dříví, kamene, cihel, vápna, šindele, prken a co k stavení patří. Tak budou sídla z téhož dvora brzo hotový, ostatní dvory se svou robotou přece mohou bejt vzdělaný.

Když jest jedno hotový, ať se svede druhej dvůr. Přibyde roboty a půjde zase nové stavení mnohem odbytněji od ruky a tak dálej. A mám za to, když konečně všechna robota se nai to obrátí, žeť na jednom každým panství všechny projektirovaný domky mohou bejt vystavený za dvě, nejdýl 3 leta a hospodáři do nich uvedení.

Kdyby někdo proti tomu byl, že jest nebezpečno, takové domky dědičně lidem oddati, i mohli by taky nájemní zůstati a nájemník aby byl povinen domek zas tak odevzdati, jak jest ho podle inventáře přijmul, však ale těchto, ani v budoucích časech bych nevěděl o nebezpečenství, an grunty panský s ka-tastro ubezpečený jsou.

Sekne někdo a dá příklad na nových domkách u Hamru, že tu ti lidi nic nemají. Odpovídám: Oni sami na svůj náklad stavěli, čas při tom strávili, řemesla netížili a z, posledního1 krejcaru se vydali. Nemůže jinač bejt. Ale když se dají domky od vrchnosti stavět a lidi svůj orkav (základ) do nich přinesou a. hned řemeslo tíží, kam se to' medle poděje, musejí se hesky živit a snaže j mnohem jim to musí přicházet, nežli prve, když byli v podružství. Kterej z těch řemeslníků v Hamru nějaký zachování mají a řemeslo tíží, jako tkadlec a krejčí, nic jim neschází, jsou spokojeni a velmi rádi, že mají v svým vlastním kde hlavu skrejt.

»Kde nabrati materialia k stavení sídel a chalup?« O tom rozhovořil se Světecký několikráte: Někdo pozorujíc moje mínění na stavení tolik novejch sídel a chalup neb domků, pozastaví se a řekne, že k takovému mnohému stavení se všudež dříví dostávati nebude. A pravda jest, že ho místama není. Odpo-


Předchozí   Následující