Předchozí 0371 Následující
str. 368

V domě, v předsíni, v síni. Nedávej to do sednice, nech to prozatím v domě (v domečku).

Hlídati, dívati se. Hlídej pod nohy, aby ti hlava neutekla.

Prapoušel, neurčitá míra (na př. obilí, peří, sena), co se vejde do oboii roztažených rukou.

Peckář, prodavač ovoce. Odtud přezdívka »peckáři«, dávaná obyvatelstvu blízkého městyse Lhenic, které většinou výživy vyhledává v prodeji ovoce.

Šopka, špricka. Skleněná (půllitrová) nádoba na pivo. Přineste mi šopku (nebo špricku) piva, ale ze sudu, odkud pije šenkýř.

Vokrouhlice, vodnice. Jesus Matičko! To je rozumná řeč! To bych to byla chytla na té vokrouhlici; musím počkati, aby mi něco zbylo na poli napřesrok. Jakáž pomoc! Jednou to musilo přijíti. Vokrouhlice se mi zvokrouhlí (urodí), z »burýny« nebude nic. Košťál pro kozy. To se můžou utrhat. Enu, vokrouhlice, peněz na tisíce!

Dr. Čeněk Zíbrt:

O dětské karkulce a křticím vínku.

Karkule mají dítky hned od nejútlejšího věku na hlavách. Hned, jaŁ se děti narodí, dávají karkulku, aby prý dítku neodstávala ouška, a aby dítku kulatila se hlavička. Které dítě nenosí karkulku, šišatí mu hlavička. Žádná z matek nepřála by si, by dítko mělo odchlíplé uši, nebo aby bylo hlavy šišaté, proto ve dne v noci má dítko karkuli nasazenu. Karkuli nosí dítko až do roka, obyčejně, dokud nepočne běhat.

Karkulky bývají různých druhů: buď z látek ušité, pletené (štrikované), háčkované, síťkované. Každá matka, mezi různým »prádýlkem« pamatuje karkulek. Bývá zvykem, že přítelkyně přítelkyni, sousedka sousedce, přináší . karkuli, někdy i více kusů, z něžné pozornosti k maličkému novorozeňátku. Přinésti košilky, plény dárkem, vykládalo by se mnohde i urážkou. Leč karkulka jest přijata vždy s povděkem a radostí. Karkulek mívá tedy mnohá matka daleko více, než i košilek. Na místě karkulka, říkají též »čepička«.

Nejobyčejnější, nejvíce rozšířená jest karkule pletená, či jak se říká, »štrikovaná«. Někde, na př. v okolí Uhlířských Janovic výrobou karkulek se živí (pletením) celá rodina. — Uplésti pěkně karkuli, aby totiž dobře padla, nedovede každá. Některá »štrykovačka« má »pošpiněnou firmu«, že karkulky od ní zrobené dělají na hlavičce »volata«. Jinou chválí, že každá karkulka, na malé i větší hlavičce »padne, jen což děláš!«


Předchozí   Následující