Předchozí 0387  
str. 384

zery, kterou mohl by do vnitřku vklouznouti a některé duše se zmocniti. Ale zkušená šátkářka pro větší jistotu udělala »tuplované« kolo, v kterém však žid neseděl. Náhle zahřmělo a zablesklo a — — čerta již tu nebylo. Skutečané chytřejší vyzráli na čerta, protože ve své zbožnosti nosili na jarmarky klokočové růžence.

Časové zprávy.

Slezské národopisné slavnosti »Sedli stanů«, v Sediištích. Letošní slezské národopisné slavnosti »Sedlišťanů« konány budou v létě na návrší »Černé Zemi« poblíž hájku Včelína v Sediištích (půl hod. od dráhy), odkud je rozhled po celém Těšínsku, hlavně Pobezkydí. Slavnosti »Sedlišťanů« zúčastní se i několik výprav z Čech, hlavně z Prahy, Králové Hradce i z venkova. Z čelných osob zájezdu do Sedlišť a na Těšínsko zúčastniti se přislíbili: spisovatel, autor »Našich« Josef Holeček, dram. umělkyně, spisovatelka, prof. Marie Laudová-Hořicová, starosta města Králové Hradce JUDr. Ulrich, poslanec Černý z Věkoš, Dr. Ö. Zíbrt, předsednictvo Národní Jednoty Slezské.

    Jóža Vocha1a.
Slezské lidové tance do pražských tanečních síní. Předseda Slezského národopisného sdružení »Sedlišťanů«, redaktor Józa Vochala přislíbil, že letos na podzim uspořádá v Praze taneční kurs, na němž nacvičí slezské lidové tance, dnes tak oblíbené po zájezdu »Sedlišťanů« do Prahy a taneční reje slezských her. Roztomilé a půvabné slezské tance zasluhují, aby vedle českých, moravských a slovenských tanců, vystřídaly divoké »Besedy«, protivné tance opilých námořníků a jiné »novinky« ubohé, v tanečních síních a přinesly zase v tančení novou krev domácí, pťivodní svými skočnými i obřadnými tanci.    Dr. Č. Zíbrt.
Děkuje všem spolupracovníkům a všem příznivcům Českého Lidu, zavázán jsem díky upřímnými a vroucími za podporu a peněžitou pomoc na vydání a zdokonalení tohoto XXIV. ročníku Českého Lidu: Ministerstvu školství a národní osvěty'(zakoupením 50 výtisků); Zemskému správnímu výboru v Praze, České akademii věd a umění, ředitelství Živnostenské banky a banky Slavie v Praze. Nakladateli J. Svátkovi vzdávám nelíčené díky za horlivost a obětavost, s jakou se ujal vzkříšení Českého Lidu.    Čeněk Zíbrt, redaktor.

Předchozí