Předchozí 0037 Následující
str. 34

ski kušnieri, ktorých bolo před vojnou hodné, začali biedu mať.

Ale »keď je bieda najvátšia, vtedy pomoc najbližšia«, hovoří naše slovenské pořekadlo. Na konci světověj vojny nastala nová etapa v mošovskom kožušníctve. Počas najvátšej núdze, aká světovou vojnou nastala, prišiel ku mne pán Matúš Dula, pravotár z Turč. Sv. Martina (na teraz senátor), ktorý ešte asi před 48 rokmi videi u mňa už vzpomenuté svatokrížske biele, hedvábom vyšívané kožúšky, ktorých výrobou, jako som to vzpomenul, som sa v ten cas zaměstnával a na ktoré sa nevěděl od záluby dosť nadívat a div divúci, po tolkých rokoch rozkázal si dva také kožúšky. Jeden pre dcera, paní Zátureckú, doktorovu, a druhý pre si. Makovickú.

Keď som kožúšky priniesol (ovšem v střihu trochu moder-nejšie prisposobené) do Ture. Sv. Martina, viac paní bolo na pre-hliadke tých kožúškov a hned som 5 dámám odmeral. Za týmto už pribúdalo objednávok, až som si nevěděl rady. V Mošovciach je sice 18 kušnierskych majstrov, ale požiadajúc ich o výpomoc, dostalo sa mi vyhýbavej odpovede, že ani takú prácu nikdy nerobili, že sa do toho nerozumejú. No přišli niektorí, čo mi aspoň při vyrábaní kozí pomohli, a pár známých dievčat, dobrých vy-šívaěiek, s ktorými som mohol aspoň ako tak hromadným objednávkám vyhovieť. To boly prvé mesiaee znovuzrodenia národ-ného kožušníctva, ktoré sa medzi slovenskou intelligenciou ujímalo. Záujem o slovenský kožúšek sa zvyšoval, objednávky rástly. Tak zásobovali sme slovenskú intelligenchi pomaly vtedy ešte len z mojej dielne. Nazývali ích sem-tam vraj Štrbovské kožúšky.

Prišiel převrat, nastala nám sloboda a národ československý sa miešal: Slováci octli sa v Čechách a Češi na Slovensku, a tak dostal sa slovenský kožúšek do Čiech. Objednávky do.cho-dily už aj z Čiech a Moravy a nie jedna Česka sa ustávala k voli kožúšku do Mošoviec. Vidiac mošovskí kušnieri, že to nebolo len »priechodné«, poptávka po kožúškach bola čím ďalej, tým vátšia, začali sa ostatní kušnieri prebúdzať zo sna a začali sa hýbat'. Pomáháním, odkreslovaním, probovaním, zdokonalovali sa a do-cielili aspoň to, že nielen móžu žiť, ale móžu sa i dobré mať, pri zvelaďovaní narodného priemyslu.

Kožúšky nosily sa na Slovensku tedy od nepamáti na róz-nych krajoch Slovenska. Každý kraj, každý vidiek mal svoju originalitu v kožúšku (detviansky, svatokrížsky kožúštěk). — V dnešnej formě slovenský kožúštěk nie je starý, zrodil sa na konci světověj vojny a vyvinul sa slobodou národa v národný slovenský kožúštěk.


Předchozí   Následující