Předchozí 0069 Následující
str. 66

prý po svém návratu ze služby vojenské robil ze zábavy a dlouhé ohyjle pro malé děti skašovské ze dřeva různé panenky, koníčky, ptáčky, vozíčky atd. Když se pověst o jeho dovednosti po okol? šířila a po výrobcích jeho Miasitaila čilejší (poptávka, počal s hračkami obchodovati a tím způsobem leckterý giroš si přivydělal. Spoluobčané jeho >paík vidouce, že by výrobou hraček snadněji peněz mohli získati, napodobili ho v tom, a umění hračkářské během doby ve Skašově se rozšířilo1 tak, že v některých časech více. jak v polovici čísel obce staří i naladí ve volných chvílích zaměstnávali se výrobou hraček po domáoku, majíce uniění to jako vedlejší výdělek, a to hlavně v době zimní, kdy inení ipráoe při hospodářství polním, kjfaré až_ dosud je hlavním jejich zaměstnáním.

iPrávě v té době, kdy se hračkářské umění ve Sjkašově šířilo, někdy ke konci 18. století, byl v obci té noizpatreelován dvůr, patřící k panství Chotěšovskému. Ze dvotna toho vznikly 32 drobné usedlosti, které z počátku vlastníky jejich uživily. Když však děti dorůstaly, nestačil výtěžek z polního hospodaření, aby rodiče i. do: rostlé dítky z plna vyživil, a tak ve mnohé nedávno _ vystavěné chalupě chopili se hračkářské výroby, jako p»mociného> zdroje přijmuv a muži roznášeli hotové hračky v rancích- na zádech anebo rozváželi je na trakařích po poutích a jarmarcích po Čechách, do Prahy i na Moravu.

Kromě výrobců, kteří sami do světa s hračkami se piustili. našli se i podnikaví jednotlivci, hlavně původu židovského, kteří hotové hračky po chalupách skupovali a po obchodnicím dále vozili a prodávali. Když později železné dráhy od základní změnily zrpůsob všeho obchodování, dováženy byly výrobky lidového umění hračkářského ze Skašovia hlavně do Haliče, Bukoviny, TKher. Sla-vonie, Dalmácie a hojně vyvážely se i přes moře do Ameriky. Nyní pro valutami poměry obchod skašovskými hračkami omeizem je výhradně na naši republiku.

V roce 1913 zřízeno bylo ve Skašově » Výrobní družstvo hračkářské*, které se vymanilo z rukou .překupníků, samo oid členů svých vyrobené hračky ipřejímá a dále na svůj vlastní účet rozprodává. Nejsou však v dmžstviu zastoupeni výrobci všichni, někteří z nich až dosud pracují a prodávlají výrobky své sami. bez družstva.

O rozsáhlosti lidového umění hračkářského ve Skašově svědčí, že pracovávalo se na výrobě hračelk v některém roce ve více jak v 60 číslech obce té, jak autoru tohoto článku sdělil nynější před-sedla družstva p. Josef Brand z čp. 84., diildadný znatel všech poměrů výrobních i obchodních s výrobky lidového umění sikašov-ského.

Dnes vyrábějí hračky po domácku ve Skašově tito občané většinou za pomoci členů svých radím: Matěj Bokr v č. 85, Jan Bokr v č. 99, Václav Fiala

Předchozí   Následující