Předchozí 0093 Následující
str. 90

a obuškem zatočit. Mikšo s Jaukein, noste drv a, nebo nám jich bude třeha, ai ty, malý Vavrxíšku, v roztrhaném kožúšku! Ty, Bartošku, cfheů skládej a na ovce pozor dávej, musíme se zahříti, budem kasu vařiti. Vstávej, ty Zuzko lenivá, proč jsi tak tuze ospalá? Rychle smetanu sbírej, do másňice nalívej! Jak si másla natlučeme, do kabelek nabereme, ponesem děťátku, tomu malému Jessu-látkii. Nuže, bačko, nemeškej se, chyťa krpce, obouvej se, vem' tučného barana, upečem ho do rána! A já vezmu půl syrečka, a smetany dq| hrnečka, k tomu hodntú klobásu, co sa třikrát opášu. Nuže, bačko, nemeškej se a obuchem zatoč sobě, vem krpce na ramena, poběhnem d«( Betléma. Narodil se nám Spasitel, všeho světa Vykupitel, při Betlémě ve chlévě, položený na seně.

Slyšte, slyšte, pastuškové, jaké znějí zpěvy nové, v této nocni hodině, při betlémské hostině. Andělé se tam zjevují, chválu a čest prozpěvují, pacholátko zkroušeně v jeslích leží na seně. V jeslích leží pacholátko, plesej, plesej, drahá matko, ari zde Betlém nez-iá tě, ty zde nejsi v samotě. Děťátko tó je Syn Boží, od něho je všecko zboží, v ten kouteček nejnižší, sestoupil Pán nejvyšší.

Co to znamená, medle nového? Neviděl jsem tak nebe jasného! Hvězda přejasná svítí, cosi to musí býti! Anděl se Boží v oblacích vznáší, velikú radost lidem přináší: Narodil se nám král o půlnoci, který má nebe, zem ve své mloci. Leží v Betlémě v jeslích, k němu vůl, osel běží. Kdes pak ty zůstal, Mikšo, s dudama? Vla»tně's jich neměl dnes před rukama! Máš vlasy rozěeehraný, jistěs byl někde zvaný; musíš pokutu dáti, žes nám nepřišel hráti. My jsme si naši muziku zbili, žádné děvčata při tom nebyly, a ty, Fedo, běž taky, Ježíška kolíbati,

Pásli stádo Valaši, pásli stádo Valaši, při betlémském salaši, při betlémském salaši. Anděl se jim ukázal, do Betléma jim kázal.. Vstaňte vzhůraajděte, tam Ježíška najdete. Najdete ho v jesličkách, ovitéhq y plenčičkách. Maria ho kolíbá, svatý Josef mu zpívá. Anděl zpívá písničku, pozdravuje matičku. Vem to Fedor, vem dudy, budem veselí všudy. A ty, Štaeho, skřípíce, hraj, co můžeš nejvíce. A ty, Kubo, vemí triibu, naduj sobě svú hubu. A ty, starý, píšťalku, zapískej tom' děťátku. Tokn' děťátku malému, nově narozenému.

Již my tedy, pastuškové, do Betléma poíjďme, pomalučky, po-tichučky, tam Ježíška vzbuďme. A důvěrně mu řeknem, nia svá kolena kleknem: Ó, Ježíšku, milý, Ježíšku spanilý! Ó Ježíšku roztomilý, proč na tvrdém ležíš, prečo sobě neusteleš ten ylnatý kožich? Abys zahřál své ručičky, aji také své nožičky, ó Ježíšku milý, Ježíšku spanilý! Ó, Ježíšku roztomilý, aj s tvcjjú matičku, daj nám ovcám aji kozám na tichu rosičku, aby bylo sýra dosti a žiněice do sytosti, ó Ježíšku milý, Ježíšku spanilý! Ó, Ježíšku roztomilý, ne-budem si stýskat, budem skákat vedle sebe, jak od země až dio( nebe a budem si výskat.

Dítě se nám narodilo v Betlémě ve chlívku, jasností se osvítilo převelmi velikú. Andělé ho zvelebují, gloria zpívají, v té jasnosti převeliké všeci se dívají. Co je tam? Pojďme tam! Však se podívají. A Matýsek qd radosti převrátil kozelka a Petrovi od sýra odpadla kabelka;. Tu veselost drželi, holubičky stály, krpce se jim potrhaly,-po bosku skákali. Hopsá, Petře, pospolu do hajducha půjdem, dolů s kopca ku Betlému hajduchovat budem. Hopsá, Petře pospolu, tydly, dydly, tydly, kdybychme se dostali, kde Ježíšek bydlí.


Předchozí   Následující