Předchozí 0045 Následující
str. 42

pec, zahradí se čelesna (díry do pece) a v peci se napřed trochu dává přínět dřívím, aby chlebíček zčervinal, a když červiná, pak se pec zahradí, uhlí se před pecí vodhrabe. Za 2 hodiny je chlebíček upečenej. Vytáhne se, vopráší kosinkou a vomeje Vodou, aby se lesk'; pak se nechá stydnout na vošatkácb obráee-nej bílou kůrkou nahoru, a dyž vychladl, nosil se na špejchar na chlebník. (Dvě spojená kulatá dřeva s dřevěnými obloučky, mezi které se chléb stavěl.)

Když se chléb »načínal«, udělaly se na bílé kůrce tři křížky nožem a skrojil se »skroječek«, sklípek. Z bochníka se krájely krajíce, ekýby (skývy) až zůstal nedojedek.

Chléb musil býti vždy pěkně krájen. »Jak se rouna s chlebem, tak se rouna s Bohem a s lidma.« Upadl-li někomu kousek chleba, musil jej vždycky políbiti.

Srazil-li se na spodní kurce, »měl brousek«. Doi těsta na chleba ze vzrostlého obilí se přidávala kořalka žitná. Také někde strouhaly hospodyně do těsta erteple (brambory).

Časové zprávy.

Výstava paličkovaných prací čes. krajkářských škol ve Vamberku. Ve Vamberku, kde lidový domácký průmyal krajkářský již po staletí se udržuje, a kde před 37 lety otevřena byla »První čes. odborná škola krajkářská«, uspořádal »Státní ústav školský pro domácký průmysl v Praze« výstavu paličkovaných praeí, kdež účastnily se české krajkářské školy státní, v krajkářské škole vamberské. Při slavnostním otevření dne 5. července 1925 ředitel Státního ústavu školského Vlček, při zahájení uvedl zásady, na jichž podkladě zřízen jest státní ústav školský pro domácký průmysl v Praze na rozdíl od dřívějšího ústavu vídeňského. Snahou ústavu jest vnésti do krajkářství ráz ryze český, získati obliby a odbytiště pro české výrobky a uvésti stránku výrobní v součinnost se stránkou obchodní. Snahy tyto setkávají se s dobrými výsledky. Zástupce ústředny hradecké a "Ústavu pro zvelebování živností Dr. Šolta děkoval státnímu ústavu školskému za snahy a cíle, které v domáckém průmyslu krajkářském sleduje. České krajkářství dobývá si na světovém trhu dobrého jména. Nejlepším dokladem toho jest, že právě letos na dekor. výstavě v Paříži česká krajka uhájila si primát před výrobky ostatních států, což nás musí naplniti radostí a býti povzbuzením k další práci na tomto poli průmyslové výroby. Za místní obchodníky krajkami promluvil předseda obch. odboru krajkářského Koblic, který poukázal, jak úspěšným činitelem jest spojení


Předchozí   Následující