Předchozí 0102 Následující
str. 99

nám zrodil Bůh s nebe, »Gloria« mu zpívejme! Musíme poznati Boha, skaknuti neb se ti vespolek, chamertime jako ryba.

ševeček: Ki šlak se na nas dere, či vlk na ovce pere, či koliba hore, či město gramore?

Kovaliček: E j hore nehoře, neb se ti ze sna zdalo, že tě z neba volalo a to koza bečela, tys myslel, že to byl hlas anděla.

Báča: Pii sa, brachu, nepletu tě a strachy au by mi ščerkaji, chci mi vyletět! kšica se mi na hlavě ježí, voda po všem těle bazi. Aiijej. se mi uo Betiema ukazuje a rušaje vespolek, staň každá dívka i pacholek, a já se beru k tobě jak© statečná osoba.

Kovaliček: isiojí trubač, jest na rubača, často do puaeb syra natlača, honem, honem, kamarádi,, ať nás ten černý havran nevyzradí!

Ševeček:- Honem do nohavic skočte, vyperte je a vymočte, vyperte je z tabáku, ať vam nepáchnu ani máku.

Všichni: Hora chasa, tu je jiná, za pecyin je vepřoviná, a v peču je zeli, budeme veseli. A ty, Janku, na husiach hreý, masné kúsky nám vybírej, vemsi sadlo z hlavy, plenky na při-davy. A ty kučatý, hrbatý, zezuj krpce, namaž p jaty: tulihej, tulihej, zdrav buď báča, říkej!

Bača: Tu lasa chasa spanilá, Panna syna porodila. Krásné dítě v jeslech leží, zdaliž k němu pastýř běží? A já báča půjdu předy, vezmu sobě kúsek krejdy, a zapisu dary naše, co 'sme vziali ze sa'aše a budeme veseli, máme raka v kobeli.

Kovaliček: Zdrav buď báča v zimě v letě, jak tá rajská růže kvete! Zdrav buď báča, zdrav buď náš, pod svú mocu salaš máš.

Ševeěek: A já s tebú panovať budu a s tebú se dobře miť budu, podle tvé vůle nic více nebudu piť žinčice!

Všichni: Dobři lidé jsou valaši jen dycky na salaši. Ve dně v noci šturmuju, o svú dušu peču ju: Ve dně um jo ohně klásti, v noci umjo bučky krásti; neprivykli zahálce, nikdy nejsou bez-práce.

Kovaliček (skáče): Nesme, bratři, nesme dary tomu pánu na oíěry: a ja daje flaster sýra, ať se toho víc uzbíra.

Ševeček (skáče): A ja daje flaster medu, ať to dítě něrnře hladu, k tomu ještě něco přidám, pěknu pěsničku zazpívám.

Bača: A já mu dám klobásu, co se sňu třikrát opášu.

Všichni: Vzhůru, bratři, povstávejme, půjdem k Betlému, honem krpce obúvajte, pobehněte k nímu. A já báča napřed Půjdu a vy druzi za mnu, jenom sobě vezmeme po jednym ba-ranu. Zahřej, bačo, na huldaku, zapískej vesele, Janek půjde do hajduka ke cti Spasitele. Jurko, zůstaň při stádě, dej pozor na vilka, aby nám neuškodil, ještě do dňa chvilka. Pospíchejme do


Předchozí   Následující