Předchozí 0103 Následující
str. 100

Betléma, do města slavného1, uzříme tam Krista Pána dnes narozeného1. Přijmi tyto dary, můj milý Ježíšku, tobě to vzdáváme, tobě do zisku. Ovce, moje ovce, něch vás pase, kdo choe, ja vás pasť nebudu, rač k muzice půjdu. Když 'sem z lesa vyšel, mužičku 'sem slyšel, tak líbezně hrala, až poskakovala hop z nožky na nožku, poskučme si trošku, a při tom. veseli všickni pospolu koledujeme a vinšujeme diťátečku malému, při tych našich kopečkách,, na zelených horečkách, tam pastušek leží, na ustlaném loži, nemohli 'sme v semenu, vyspí se na kamenu, o bo>-haetví nežádáme, na ovečky pozor dáme, zajmi, že ovce, něch je tam co chce, žiu domu, aby nervaly, něskodovaly kaj komu! Pásli jsme ovečky v cizí krajině, a to bylo v lese v husté liuš-čině, ovečky jsme potratili a my sami zablúdili až do Betléma. Přišli do Betléma, tam panynečka pěstuje Ježíška jak anje-lečka; co mu na koledu dáme, dyť tu sebú nic nemáme tomu Ježíšku! Já sem stolařiček, udělám křížiček, a já kovaliček, ukuju hřebíček, a já ševeček, ušiju boteček. — Ó, dí, že ty hlupy ševče, vždyť Ježíšek butův nechce, darmo jich šiješ! Šel švec do Josefa študyrovaný, nemoct se udržet, skákal bez míry, můj Juřičku, můj Petříčku, zahrajte nám na truhličku, na husličkách hrejtě. A nly už též tichým buďme, aiby nám nělali, že taky šarvach děláme jako ožrali, hop, trii, trii, kde, Ježíšek bydlí. Přebývejte s Kristem Pánem až na věky věkův amen!

Valašte pana, tabáěek máme, dejte nam patáček, pospolu se pošňupeme. Máte-li groš, neberte si plný nos, nemáte grošu, neberte do nosu!

V. Faměra:

Slovenské vánoční a předvánoční pověry z Važca pod Kriváněm.

Na sv.Ondřeje, dne30.1istopadu vezme dievčakousek olova, rozpustí ho na lžici a ouškem klíče ho proleje do studené vody; potom zkoumá, jaká se jí ulila podoba: na př. nožnice (nůžky), vydá se za krejčího1; sekera, vydá se za rubáča (drvoštěpa); puška za vojáka; nákova (kovadlina) za kováča a pod. Na Ondreja napíše dievča rozličných křestních jmen mužských na malé kartičky, každou kartičku zalepí zvlášť do těsta a všechny hodí naráz do hrnce do vody. Když voda počne vřít, tu která haluška sama prvá vyjde na povrch vody, tu rychle uloví na lžici, vybere z ní papírek a přečte si jméno. A toho jména bude její ženich. Na Ondreja vezme dievěa lněného semena a rozsívá


Předchozí   Následující