Předchozí 0104 Následující
str. 101

je kolem špalku, kde se rube dřevo; a hovorí: Sejem sa ja, sejem na svatého Ondreja, daj mi Bože znáti, kto ma bude bráti! A kdo se jí potom prisnije (o kom se jí bude zdát), toho si vezme za muže.

Na sv. Lucii, dne 13. prosince vezme dievča jablko (ale jen darované) a každý večer, když zvoní klekání, ukousne z něho jedno- sousto; a to opakuje1 po třinácte dní. Když přijde Štedrý večer, tu vyjde pod okno a pomalu z něho ujídá a jestliže při toni spatří mužského, ten bude jejím ženichem.

Od Lucie do Štědrého večera odkládá děvče smetí, které zamete každého rána po jizbě, na hromádku. Na Štědrý večer vezme smetí a jde s ním na křižovatku cest a tam je vysype. Jesťiže při tom uvidí psa a ten pes zaštěká, tedy se vdá, a z kterého kouta obce ten pes vyjde, tam bydlí její budoucí, čím více psův uvidí, tím více bude mít vohlačov (nápadníků).

Když na Štědrý večer zvoní do kostela, skočí děvče do dře-várny, nabere do podolka třísek jen tak -bez počítání, vejde s nimi do jizbv. a tam je přepočte. Když je jich sudý počet, jistě se příští rok vdá; když ne, tedy se nevdá.

Na Štědrý večer vezme si dievča lžíci, s kterou se míchaly opekance (moučné jídlo' štědrovečerní) a jde na sousedovo okno potichu zaklepat. Když tam uslyší: »Na, vezmi!« jistě se vdá, ąłe jakmile odtamtud zaslechne: »Nahaj, neber, zaškodilo by ti!« a pod., pak zarmoucená vrací se domů, neboť se už toho rdkn jistě nevdá.

Když na Štědrý večer lidé se vrací z; jitřní, tu běží dievča ke studni, nebo na potok, vezme do úst vody a utíká domů, kde vezme trochu mouky a s tou vodou, kterou v ústech donesla, smísí v těsto. Ten pagáčik si potom dá pod hlavnicu, na které spí a o kom se jí bude snívat, ten bude jejím mužem.

Čeněk Zíbrt:

Staří Čechové lyže znali.

S obrázky.

To tam je pohádkové kouzlo Štědrého večera v rodině sportovců! Podle pravdy psala Olga Fastrová, jak před Štědrýiii dnem míhají se po ulicích pražských směrem k nádraží známé postavy otužilých mužů, žen i .dětí, vypravené na osvěžení v prázdninách vánočních, počínajíc Štědrým dnem, jízdou po lyžích v krajích hornatých a lesnatých. Neuvidí nikdo z nich po postu Štědrého dne zlatého prasátka, nepotěší se pohledem na


Předchozí   Následující