Předchozí 0134 Následující
str. 131

banem i červeným šátkem vzadu. »Ceptrůn« zakončený hvězdou, zdobený červenou pentlí. Kolem pa.su též červené pentle.

Baltazar v černých šatech se stříbrnými portami. Stříbrná koruna bohatě perlami i stříbrnými penízky zdobená s černým turbanem i černým šátkem po zádech splývajícím. Přes obličej černý závoj. Vysoké boty s ostruhami i bílé nákolenní kamaše. Stříbrný »ceptrůn«, křížkem zakončený, s bílou pentlí na eep-trůnu i kol pasu.

Všichni tři králové mají krátké kordy, vyžehlené manžety i bílé rukavice; Baltazar černé. Vysoké boty nejsou selské holinky, nýbrž měkké nízké holeně.

Za Herodesem zaujal mísil» Uroň. Do modra oblek s červenou pentlí kolem pasu. Zelený klobouk s tetřívčím pérem aneb zaječím ocáskem. V ruce dlouhou hůl.

Po pravici usedl stařík Josef, s dlouhými, bílými vousy, černým širákem. V jedné ruce berlu, v druhé mošnu. Vedle něho sedí mladičká Marie, hezké tváře, v bílé pleně i sukni. Před nimi malinká kolébka s děťátkem.

Vedle sviaté rodiny stojí bíle oděný anděl, s nízkou korunkou křížkem opatřenou a s modrou pentlí kolem pasu. V ruce hvězdu tak zařízenu, že při každé zmínce o ní tahá anděl za provázek a hvězda se otáčí.

Tři pastýři, vi dlouhých, rozedraných kožiších. Některý srstí navrch, jiný přišitýma zaječinami ozdobený leží na zemi u samých dveří. Při »zahánění« upozorňují na sebe silnými ranami dlouhých, mocných bičů, jakož i táhlými zvuky dlouhých, dřevěných trub, :z nichž dovedou rozmanité pastýřské melodie střídavě vyluzovati.

Oba čerti malé postavy v přiléhavých šatech i s pastýři obveselují různými ne právě nejslušnějšími vtipy obecenstvo. Občas vyrazí ven, aby zahnali i obveselili návštěvníky venkovské, nepovolané.

Sbor, mírně, nábožně: Toto malé děťátko, to malé pacholátko, tvéť jest to pacholátko, Maria, Panno, Matkoi Toto dítě radostné, klade se v plenky sprostné od matky své tak ctnostné, což jest velmi milostné.

Uroň vystoupí vpřed a deklamuje obecenstvu: Jenž šlechetné poctivosti pa/ní i páni, vinšujem všem pánům štěstí, zdraví, při tom taky nové léto Pán Bůh rač dát chvíle téito. Za malé pak poslyšení žádám, páni,, spolkem nyní. Dříve míním oznámiti, než, páni budou slyšeti, kterak tito (ukáže) tři slavní králi z dalekých krajin najíti jsou se dali, krále nového hledajíce, jasnou hvězdu za vůdce majíce. Když jsou do Jerusalema přijeli, ta hvězda se


Předchozí   Následující