Předchozí 0135 Následující
str. 132

Jim ztratila, pročež z toho každý porozumějte, Kašpare, králi, šťastně začínejte!

Po tomto vyzvání předstoupí tři králové na volné místo před samého Herodesa. Udělají pří každém verši tři kroky vpřed, stejně se obrátí a okamžik vyčkají. Ten, který mluví, kyne při každém verši »ceptrůnein«.

Tři králové, na způsob kostelních žalmů, na konci řádku klesají hlasem: Hvězdu, kterou jsme viděli, z ní jsme mnoho srozuměli, která umění našemu, divná se zdá hvězdářskému. Ta hvězda zajisté nemí podle běhu přirození, ale jest nová zajisté, zvěstujíc noviny jisté, že Pán Bůh svou moc vysvětluje, padlých lidí Spasitele, pročež, moji milí páni, jestli jsme srovnáni s vámi!

Melichar: Známeť běh planet nebeských a jiných hvězd eran-ských, ta pak mezi nimi není, neb o ní zmínky nečiní. Já pak čím víc hledím na ni, tím se větším leskem mění. Krásné děťátko tam leží, majíc na hlavě kříž zlatý, tím svázán bývá proklatý (proscu, důrazně), k čemu nás páni nutí, můžeš tomu rozuměti!-

Baltazar: Ale někdy hvězdář perský, Apolomo egyptský, byli jsou dosti zkušení, a na hvězdách přirození. Mnoho po sobe nechali, co o hvězdách spisovali. O té pak 'zmínky nečiní, neb nfiií podle přirození, ale z "jakéhosi rodu velikého, krále, neb pána mocného, a tetn, že obnoví svět ten, židé doufají silně v něm. Když se nám to zjevilo, na nebi viděti 'dalo, slušná věc, bychom se vydali a do končin země brali, fc» děťátko vítali, (prosou) jemu vzáené dary dali.

Kašpar: Pán Bůh jistě tím znamení člověka nám zjevně činí, neb to proroctví o nás zní, co jsem já čet v Davidovým: Peršané, Arabové, slavní a moudří králové, dary přinesouc novému, děťátku .narozenému. Vystrojme se, páni milí, ať nás nepředejdou jiní.

Baltazar: Již nelze, nežli se bráti a za tou hvězdoii se ptáti!

Melichar: Opět nová, milí páni, ta hvězda nám jinam straní. Proc nám aa vůdce byla a již se do oblaků skryla.

Kašpar: Záslužnou věc učiníme, k Herodesovi dojdeme. Budeme se ptát u něho, snad on má vědomost toho.

Baltazar (sp

Kašpar: Každý pán neb vládyka, on tu moc má, sám to říká: Vládne mocně, rozkazuje, nechť mu žádný nešafuje,. Má on moc


Předchozí   Následující