Předchozí 0157 Následující
str. 154

Poušti, jen to štěbetalo. Muzikanti poslouchali téměř u vytržení jeho mistrovskou hudbu a vzpomínali si, kdo že by ta mohl býti, neboť věděli, že nad jejich klarinetistu široko daleko není. I spustili, když on přestal, opět, a když ukončili, začal opět neznámý umělec, ale o mnoho blíže, hráti. Bylo to již tak blíako, že hudebníky Počepické napadlo, aby zahráli s ním jednu.

Jakmile však hudba jejich splynula s jeho hraním v jedno, kde se vzal, tu se vzal mistr Belial! Byl už mezi nimi a pískal, jen to štěbetalo, a muzikanti hráli s ním. Jen klarinetista Jech po chvíli přestal, protože měl na místo sebe zástupce. Šel za ním, nehrape a tak pozoroval před sebou stoupajícího hudelbní-ka. Najednou, kdož popíše jeho leknutí, spaitří ke isivému »děšení, že ten hudebník neznámý má jednu nohu koňskou! Otočí se k vedlejšímu kamarádu a vyhrkne: »Kakrabente! Dyť je to čert! Má koňskou nohu!« A dá ik. ústům klarinet a začne hráti sám, neohlížeje se na nikoho, postní písničku: »Již jsem dost pracoval...« Ostatní pak muzikanti vpadli ihned s ním. V té chvíli neznámý hudební mistr umlkl na svůj nástroj a ztratil se z, jejich středu, zanechav po sobě jenom zápach síry. Á hrál opět v Marcích v lese, jen to štěbetalo.

Muzikanti Počepičtí však již jiné písně nehrálji, neži tu postní, a rádi dostihli Vys. Chlumce, aby se tam dočekali kýženého jitra, a šli pak rovnoii na popelec do Počepic.

Bedřich Hlaváček:

Masopustní maškarní průvody ve Volyní.

(S obrázkem.)

Dávný zvyk chodení maškár o masopustě udržel se v jihočeské Volyni. Konal se i roku 1910 maškarní průvod, sledován zvědavým obecenstvem, ač již poměrně za menšího účastenství.

Volyňský průvod pořádán býval vždycky o masopustní úterý odpoledne. 0 druhé hodině seřadily se maškary v hostinci. Za zvuků veselé hudby procházejí městem. Před hudbou jedou na koních dva rytíři, ostatní účastníci oděni bývají v kroje více méně fantastické, humoristické atd., vesměs s larvami na tvářích, neb aspoň s přilepeným falešným vousem.

Průvod provází skotačivá mládež, kterou honí a škádlí šaškové. Eůzné šprýmy provádí medvědář s tančícím medvědem, oděným v kožichu obráceném. Na náměstí zajdou maškary do


Předchozí   Následující