Předchozí 0159 Následující
str. 156

pivovaru, kdež je čeká, na rozsáhlém dvoře pohoštění. Po občerstvení ubírají se jinými ulicemi zpět, odkud vyšli, aby oddali se tanečnímu veselí.

Jarmila Skřivánková-Šimerková:

Starodávné pranostiky lednové až březnové na Plzeňsku.

(Zapsáno r. 1924.)

22. ledna. Na den svatého Vincence blesk slunečný znamená rok, vez, víno nesný.

25. ledna. Když je voda. v koleji, šetřte v žlabu ojedí. Vidíš-li mlhu šerednou, hustou, máš cestu ku moru jistou. V Obrácení je-li jasno, bude celý rok pak krásno.

Únor. Jakové počasí v únoru, takové bude za devadesát dnů.

Metelice na Hromice cesty umetá, píci podmetá, Je-li na Hromice veliký mráz, bude jich ještě padesát; není-li, bude jich bez počtu. Padá-li na Hromice sníh, bude brzy jaro. Je-li o Hromicích pěkné počasí, bude příznivo i žním; je-li pěkné odpoledne, zdaří se pozdější osení. Nesvítí-li slunce na, Hromice, přibude tá bravu více.

5. února. Kdo se napije vody na svatou Hálu svěcené, toho žádný had nepoštípe.

24. února. Najde-li Matěj led, seká ho hned; nenajde-li led, dělá ho hned. My máme naději, k svatému Matěji; naděje utekla s Matějem do, pekla!

1. březen. V noci před prvním březnem očekává, mnohá dívka dvanáctou hodinu noční. Jak odbije, vstane s lože, učiní tři kroky po zpátku a praví: Vítám tě, můj milý březne, pověz ty mně věrně, kýho mládence mám dostat, za něho se letos provdat? O kom se jí potom zdá, toho za manžela dostane.

10. března. Je-li mráz toho dne, čtyřicet ještě ranných mrazů bude. Jaký mráz. u večer a v noci přídě, takový i potom pořád bude.

Jsou-lj v březnu časté mlhy, bývá mlhavý, deštivý rok. Mnoho-li mlhy v březnu, tolik lijáků v červnu. V březnu sníh, na pole hnůj. Kolik ros v březnu padává, tolik mrazův k velko-noci bývá, tolik mlh v srpnu také přichází. Každé dřevo poslední dva, pátky v březnu sťaté, rovné zůstává, nekřivolaké. Březen bez- vody, du hen bez trávy.


Předchozí   Následující