Předchozí 0202 Následující
str. 249

svůj výkres, který Vám na ukázku posílám. Před svatky zenire-ki v Bošáci velmi šlechetná vdova, jejíž syn mne telegraficky požádal, abych přišel k jejímu pohřbu kázání povědět, že si to jeho matka přála. Ale, že sem právě vtedy měl katarrh, nemohl sem se pustit na tak dalekou cestu, jen listovně sem condoloval. Já sem velmi mnoho obcoval s lidem, a to oni nemohou zapomenout, nebo můj nástupce v úřadě, lidu vyhybuje. Poetíteli mne laskavým psaním, pak račte adressovati: »Holuby, Bažin via Presbůrg«: to dostačí, nebo ani na zdejší poště se mi nikdy po-sílky netratí. Obrázek. Z »Karáska« tohoto »Jana z Búdy« od-kreslil Štěpán Kozic, 151etý chlapec v Bošáci, který nikdy nikoho neviděl kreslit, a sám se tomu naučil. Kdyby měl příležitost učit se kreslení, mohl by se z něho vyvinouti slovenský Aleš. Minulého roku poslal sem mu mnolio českých illustrovaných sešitů.

V Pezinku (Bažin), 16. 1.1913. Obávám se, že obraz.na skLe malovaný, který sem Vám byl v bedničce ještě 4. t. m. poslal, si; ad dolámaný Vás došel, když do dnešku nedostávám žádné zprávy od Vás. Bylo by mi toho líto, kdyby se byl obraz stal neupotřebitelným. Ten malý, asi holbový, džbánek pomalovaný, Vám na každý pád nezadlouho odešlu, jen, myslím, není na něm nic zvláštního. Jeden zdejší knihař, Němec, má krásný starobylý, pomalovaný džbánek se slovenskými verši. Viděl sem ho, a ptal sem se na cenu jeho; jemu se ale snívá o 100 zl., což jest ovšem přimnoho. Aspoň ho odkreslím a pak Vám výkres pošla.

V Pezinku (Bažin), 15. 2. 1913. Velice mne těší, že sem se Vám mohl těmi maličkostmi zavděčiti, zvláště ale, že obraz nebyl cestou rozdroben. Druhý starý džbánek, s vylomeným břichem, nechtěl sem Vám poslati, ale sem si ho podržel. Jeden zdejší advokát, Slovák, má výborně zachovaný, úplný exemplář králické šestidílné biblie, jen vazba v kůži pochází z konce 18. storočí. Ptal se mne: jakou asi peněžitou cenu může míti těch šest dílů"? Na to, ovšem, nevěděl sem mu spolehlivě odpovědět. Já mám krásný, úplný, výtisk v původní kožené ornamentované vazbě český Herbář, vydání Veleslavínova z r. 1596, který jako vzácnou relikvii chovám v své skromné bibliothece. Prešpurské evanj. lyceum má mnoho starých českých knih, mezi nimi i biblii z r. 1488. Rukopis foliantové české biblie z XV. století, s krásný-mj initialkami, který sem měl v rukou r. 1859. Tam více není, a nevěděli mi povědět: kam se poděl1?

V Pezinku (Bažin), 20. 2. 1913. Dnes sem se vybral k zdejšímu knihaři Brunnerovi, abych odkreslil ten starobylý, pomalovaný džbánek se slovenským nápisem; ale přišel sem pozdě, nebo-


Předchozí   Následující