Předchozí 0204 Následující
str. 251

2. První větrný mlýn v Čechách na Strahově r. 1277.

Zaznamenal pokračovatel Kosmovy kroniky (Příběhy krále Přemysla Otakara II.) k roku 1277 (Fontes, rer. bohem. II. 330: Eodemque anno molendinum ventosum est erectum, in orto Stra-hoviensi): Téhož roku postaven jest mlýn povětrný v zahradě Strahovského kláštera.

Kronikář Neplach poznamenal podobně k roku 1277 s dodatkem, jak se všichni, tenkráte divili, jak podivný, nevídaný mlýn si Strahovští zařídili. (Dobner, Monumenta historica regni Boemiae IV. 116: Molendinum vento rotatum, quod nunquam in Bohemia visum, aedificatur in Sion). Mlýn, hnaný větrem, což nikdy nebylo v Cechách viděno, vystavěn na Strahově.

Pokračovatel Kosmovy kroniky (O zilých letech po smrti krále Přemysla Otakara II.) k r. 1281 (Fontes rer. bohem. II. 343: Molendinum in Strahov ventosum vi ventorum funditus corruit et eodem anno reaedificatum est) píše do letopisů, jak prudký vítr porouchal strahovský mlýn, vyvrátil do základů, ale kanov-níci strahovští hned mlýn opravili a mlelo se od r. 1281 opět na mlýně větrném: »Sesul se mlýn povětrný na Strahově silou větrův od základu a téhož roku zase jest vystaven.«

Na Moravě a ve Slezsku (V. Prásek, Selský Archiv II. 20) jsou rovněž vzácné zprávy o mlýnech větrných. Doklad z r. 1340 7, Bavorovska (pramen není udán) vedle vodních mlýnů připo-.raíná větrné. Že byly vzácné, svědčí další doklad u V. Praska (opět bez udání pramene): Když roku 1571 opat zbudoval v Tě-šenicích u Vratislavě za sto tolarů povětrňák (molam pneuma-ticam), považovalo se to ještě za událost hodnou paměti. Viz v dalším článku Stoklasově podrobně. Že by byl první mlýn větrný na Moravě (první tedy vůbec v zemích československých) roku 1150, jak píše V. Prásek a po něm ostatní, nevěřím, když ani v Cechách není doklad pro tu dobu mimo pozdější, jež jsem právě uvedl a mimo všeobecný dohad v Hájkově Kronice, (viz v dalším článku Stoklasově, podle záslužné práce Karasovy).

    Č. Zíbrt.

3. Větrný mlýn u Roubaniny @PP@(v okrese moravsko-třebovském).

(v okrese moravsko-třebovském).

Roubanina leží uprostřed při jižní hranici okresu morav-sko-třebovského a jest vzdálena jednu a tři čtvrti hodiny (9 km vzdušnou čarou) směrem skoro západním od Jevíčka. Dvě stě kroků za Roubaninou na Kopečku zvaném »Hammerle« stával větrák ,a to 20 kroků od cesty z Roubaniny na Červenou (Červená jsou tři chalupy, patřící do Roubaniny). Mlýn tento dal posta-


Předchozí   Následující