Předchozí 0220 Následující
str. 269

když do ráje se dostal, druhým trest ukladá podle toho, jak buď v pekle, huď v nebi ostali.

Na chlebíček. Chlebíček posadí se na zemi a jiný přijde k němu a hlavou jeho sem itam kývaje říká: »Valím, valím chlebíček, až uválím, budu piet, až upeču, budu krájet: přijde k nám Honzíček, dám mu také kousíček«. Při posledním slově vyskočí chlebíček a honí se za ostatními; koho nejdříve chytí, ten je chlebíčkem a hra se opakuje.

Je-li květen zahradníkem, bývá také i rolníkem. V máji hrímoty nadělají trampoty. Telata ve středu některou odstavená, dobře budou podařená.

1. máje. Věje-li tichý vítr, bude úroda. Když prvního máje ráno hudba po dědinách v okolí vorlickém vesele zaznívá, mrskají se mladíci vespolek »smetivkami«, jak říkají, vyzývajíce se k tomu slovy: »Dej mi štěstí!«, načež mrskající odpovídají: »Tu je máš!

17. máje. Prší-li na den Božího vstoupení, v obroku drahocy znamení; je-li ale den jasný, bude ten rok šťastný.

25. máj. Jasné slunce na den svatého Urbana hojnost dobrého vína znamená, prška škodu přinese.

F. V. Bouchal:

Mi míli líto na Květnou neděli.

Na květnou neděli chodí se »s litem«. Hoši však nikoli, nýbrž toliko děvčata. Nosíce na hůlečce asi 1 m dlouhé, barevným papírem pěkně »opentlený« stromek, složený z větví smrkových nebo jedlových, chodí, svátečně jsouce oblečena, ze statku do statku, zpívajíce: Mi mili líto, což nám přivlíklo? Všeho dobrého, kvítí modrého. U studynky u rubinky krásná paní stojí, do sukně se strojí; ona do ní sáhla, zlatý groš (klíč) vytáhla. Ona nám ho daruje od Panenky Marie. Nebo: Matičko krásná, dej ližičku másla! Zdá-li se ti maličko, přidej ještě vajíčko! Zdá-li se ti ještě míň, přidej ještě kus slanin. Svatý Jiří jede k nám, po věnečku veze nám, nám, nám těm kojetským pannám; abychom se napily, Pána Boha chválily, veselý byly. Jiná děvčata zpívají místo předešlého píseň následující: Stála Panenka Maria, jako růžička červená. A přišel k ní anděl Páně, dal pozdravení té Panně. A ta Panna se ulekla, hned na svá kolínka klekla. Nelekej se, panno čistá, máš porodit Pána Krista! Pán Kristus je malé dítě, on pochodil po všem světě. Vyšla hvězda na kraj světa, posvítila do půl světa. To nebyla


Předchozí   Následující