Předchozí 0233 Následující
str. 282

Podle znění této listiny císař, Rokycanským »žalobu kassí-roval« »vedle compensací (vzájemného zrušení) z obojí strany v tom sporu vzešlých škod a útrat právních«, to jest, každá strana měla platiti útraty své sama. Rokycanští úpisy Plzeňských složili s poníženými prosbami za prominutí svého provinění (že se pustili do sporu a hájili sebe, totiž předků svých, proti žalobě z účasti na povstání r. 1618). Úpisy ty leží také při spisech v archivu v Praze pod značkou P 16. subn. 67. st. ni.

Způsob, jakým je žádost Plzeňských psána, odiivodňuje také TOzhoroení kronikáře rokycanského -proti mim. Ačkoli listiny, jejich snadno by je usvědčily, že sami žádali Rokycanské za půjčku a sami ji obdrželi, zejména »skrze vyslaného Václava Škodu« dvakrát po 1000 kopách míš. v létě 1619, nepriznávaj! toho, nýbrž praví se zřejmým skreslením pravdy a s úmyslem očeriiovati, že »předkové jich (Rokycanských), jsouce tehdáž v času té nešťastné a ohavné roku 1618 rebellie předkové naši pro svou Bohu, církvi a dosazené vrchnosti povinně zachovalou věrnost (v) nanejvejš zlém nepřátelském ztížení, témuž nepříteli jich a slavného arcidomu rakouského hraběti z Manns-feldu šest tisíc kop míš. odvedli a tudy na místě půjčky té, do které sami, jsouce témuž z Mannsfeldu velmi příjemni, se vetřeli, dvě vesnice s krámem, mlejnem a jiným jim Rokyckým příležitým pohodlím v zástavě dosáhli.«

Jinak Plzeňští předkům Rokycanských v žádosti nepřátelské činy nevytýkají, což svědčí zase proti spolehlivosti pozdních údajů Tannerových, v kterých platí nepochybně, že pověst roste cestou a tím spíše dobou.

Časové zprávy.

Museum Slováckého Zálesí v Luhačovicích. @PP@(S 1 vyobrazením.)

(S 1 vyobrazením.)

Návštěvníkům lázní Luhačovic, jichž zájmy se neomezují pouze na úzký okruh života lázeňského, jest dobře známo ne velké, svými sbírkami však opravdu zajímavé museum slováckého Zálesí, vytvořené bratry Antonínem a Františkem Václaví-kovými. Toto malé krajinské museum považuji za vzorné, a proto upozorňuji naň v »Českém Lidu«, jehož bohaté ročníky již od dávných let věnovaly zaslouženou pozornost snahám musejním.

Prohlédneme-li vzorně uspořádané sbírky, a uvážíme, za jakých těžkých okolností museum vznikalo v obvodu, kde bý-


Předchozí   Následující