Předchozí 0271 Následující
str. 320

stoja tiež 3 šuhaji: š1 obličajom obrat iiý k dievča tom, š2 po pravej ruke tohoto, š3 proti š2, takže š24-|f stoja obličajom obrátení k sebe.

Prevedenie: Šuhaji i dievčatá stojací v kruhu spievajú takt 1.—5.; v takte 6. pripoja sa spevom i 3 šuhaji, stojací vnútri a spieva sa tak až do konca. Nato pieseň sa opakuje od začiatku až do konca a šuhaji s dievčatmi, tvoriaci kruh, spievajú a tleskajií v rytmu; pri tom šuhaji v kruhu stojací na každú


2. Návod: tanec »zrkadlový«.

párnu dobu vyskočia a rukami nad hlavou tlesknú. (Tíento oddiel opakuje sa tak dlho, až vyskakujúci šuhaji sú celkom unavení.) Na to hudba zanôti niektorú skočnú pieseň. Pri tom v kruhu stojací 3 šuhaji postavia sa za 3 vnútri sediace dievčatá, každý za to, ktoré sa mu najlepšie páči a, pokloní sa do zrkadielka pred ním sediaceho dievčaťa. Páčí-li sa dievčaťu šuhaj, dievča zrkadlo odloží, vstane, uchopí šuhaja pod pažou a dajú sa do kolového tancu. To isté robia aj druhé 2 dievčatá vnútri sediace a všetky 3 páry tancujú solo. V prípade, že by sa niektorému dievčaťu šuhaj za ním stojací nepáčil, dievča po nahliadnutí do zrkadla zakrúti záporne hlavou, vstane a odíde, aniž by si so šuhajom zatancovalo. Na prvú piesnicku hudba naväzuje potom ďalšie, takže sa ich vystrieda 5—10; pri nich tancujú už všetky súčastnené páry.


Předchozí   Následující