Předchozí 0314 Následující
str. 363

předchůdce, Frant. Bílého. Vypisuje pak nesnáze při prvním vydání a osudy redaktorovy píi vydání druhém, jež na Slovensku má prohlubovati poznání domoviny a z poznané minulosti i přítomnosti zároveň vésti ke zdůvodněnému přesvědčení o nezbytnosti národní jednoty československé. Uvedený článek i doslov redaktora J. Kabelíka podávají důkaz, s jakou vážností, svědomitostí a všestranným rozhledem ujímá se zodpovědné redakční starosti. Nebudiž mi zazlíváno a snad. mylně vykládáno, tvrdím-li, jak se Kabelík nezměnil od let, kdy jsme spolu sedali v Gebauerově semináři na české universitě a oba "pracovali seminární práce. Nic se mi nezměnil v úzkostlivé až svědomitosti, vzorné přesnosti a neúmornó píli. Od studie tehdejší seminární »Král v národní poesii slovanské« přibývalo mu prací, jež všechny mají vylíčený ráz, stejně jako uspořádání »Slovenské čítanky«. Rád tu vzpomínám, jak se přihlásil do družiny spolupracovníků Č. Lidu řadou statí. A což aż dokončí základní svoje dílo, korrespondenci A. V. Šembery! Nejen otiskem listů, než a hlavně poznámkami, vysvětlivkami, přehlednými obrazy, odhalí politické, kulturní i literární dějiny československé ve světle posavad neznámém a netušeném, pozmění řadu názorů na itehdejší poměry a osobnosti. Přeji milému příteli, skromnému, tichému pracovníku, aby překonal všecky svízele, jež se mu namanou před dotištěním rozsáhlého tohoto díla, a brzy aby předložil výsledky celoživotního svého snažení. Kéž povolané kruhy urychlí tuto záslužnou práci v zájmu české vědy a pro porozumění dějinám vzájemnosti slovanské, jak se jako1 v zrcadle obráží v korrespondenci Šembe-rově.

Na závěru »Slovenské čítanky«: Stručné zprávy životopisné o přispěvatelích. Seznam vyobrazení (celkem 114). Obsah. Mapa: Slovensko a Podkarpatská Eus.

Nakladatel Emil Šolc zasluhuje uznání svrchovaného, upřímného, nejen za to, že podruhé knihu vydal, nýbrž i za to, že ji vydal v úpravě sličně, s četnými obrázky a v tak objemném rozsahu.

Bude-li po třetí »Slovenskou čítanku« vydávati (a věřím, že Čítanka bude brzy rozebrána), dovoluji si doporučiti, aby obsah byl rozšířen o stať »Slovenské lázně«. Pravda, jsou ve druhém vydání obrázky i zmínky o léčivých vodách ,na Slovensku, ale je toho málo. Slovenské hojivé vody zasluhují přehledu lázní všech se stručným výčtem vlastností vod těch pro choroby.

Dále, rozumí se, bez výčitek to připomínám: hledal jsem marně vedle kusých zmínek soustavného vylíčení »Slovenska


Předchozí   Následující