Předchozí 0321 Následující
str. 370

ty: »Na potřebné šaty každé 3 leta 96 fl. z drhovelských důcho dů v čase svém ještě vydati se má. Však, aby z poslední té su my také pláště, které 9 let se mají nositi, zjednané byly a barva i a obyčejná zachována byla. Stran kožených spodků mužským se také svoluje podle uznání vrchnostenstenského úřadu. Pokud by z peněz těch .něco zbýti mělo, protože v 6 letech se pláště jednati nemají, může být na správu malých šatů, a 001 by zbytečného bylo, na laj bliky mužským a ženským na čepce a sukně vynaložiti se může. Podle čehož ouřaď pak se spraviti věděti bude.« (Pamětnice špitálu str. 10., 12.)

Pozdější praxe podle záznamu ukazuje, že špitál níci muži dostávali ve 3 letech: »4 bílé široké čepice, 4 kabáty z černého sukna s bílými výložkami, i ženy 4 kabáty z černého sukna také s bílými výložkami.«

Od roku 1846 zavedeny výložky červené. Pláště za 6 let »fasovali«. Kabáty »komisní« nosí též špitálníci jen o slavnostech, poutají pozornost svojí dnes ojedinělou, zvláštní uniformou. Jsouf v době nynější zjevem řídkým a jsou snad žijící tito po-životelé poslední na okleštěné podstatě jmění, na němž jejich »fundací« vázne.

Když 26. dubna 1846 se slavilo stoleté výročí založení špitální kaplanky, tu po církevních oslavách dostalo se na ťičet důchodu panského i špitálníkům tehdejším tabule slavnostní nebo měli (Pamětnice špitální kaplanky str. 61.) polívku s nudia-tni, hovězí maso s křenem, kaši se syrobem, zadělávané telecí maso s rejží, a pečenou telecí kej tu s švestkovým salátem; pak dohromady 1 bochník chleba, 8 mázů piva, a 4 butelky červeného mělnického vína a k tomu každý ještě po 3 koláčích.

Jan Soukup:

Na den sv. Jana a Pavla (26. června).

Dávní předkové naši ctili podle Štítného »svatého Jana Světlého, jemuž sú Burjan vzděli, aby krúpy nebily«; pod jmény těmito kryje se památka mučedlníkův sv. Jana a Pavla. Dočítáme se některých zmínetk o památném dni tomto v Obyčejích Zíbrtových, přehledně pak ve článku podepsaného.'; K tomu připojuji tyto doplňky:

Chovám ve sbírce literatury kramářské výtisk o 4 listech 8° sešitých, z, něhož jsem vybral nejdůležitější. Přepisuji titul: »Krátká Pobožnost k dvoum vyvoleným Přátelům Božím pro Víru Krystovu s Korunou Slávy ozdobeným Mučedlníkům Svatému Janu, a Pavlu obzvláštním od Církve Svaté vyvoleným


Předchozí   Následující