Předchozí 0320 Následující
str. 369

Při pomyšlení, že byste řadu článků o větrných mlýnech v braků již mohl ukončiti a z Holešovská zpráva o; větrných mlýnech nebyla by uveřejněna, jsem se zrovna až dolekal.

Vyhledávám soustavně zprávy o větrných mlýnech ve Starých pozemkových knihách, což spojeno jest s ohromnou nánla-hou i ztrátou času. Zjišťuji přesně od nejstarších dob majitele větráků, kupní ceny a různé zajímavé podrobnosti. Mínohdy nucen jsem i do farních matrik .nahlédnouti. Zjišťuji dle možnosti domácí mistry a umělce, kteří větrné mlýny stavěli a opravovali. ; j

Jsa úředními pracemi přetížen, nemohu větrákům potřebné péče věnovati, využitkuji však letošní své dovolené, bych potřebný .materiál sesbíral a práci svou mohl ukončiti. V době od 22. května do 14, června 1926 dlíti budu na léčení v Teplicích u Hra.nic. Protože hranický okres sousedí s okresem bystrickým pod Hostýnem (součástí okr. hejtmanství holešovského), pokusím se též ve starých pozemkových knihách hranických pátrati po zprávách o větrácích.

Upozorňuji zároveň, že spolupracovník Č. Lidu, prof, Ę. Stoklas podává v Čas. vlast, spolku musejního v Olomouci (ročník 37., čís, 137. až 140.) 1926, str. 125—9, výčet větrných mlýnů podle map býv. voj. zeměpisného ústavu ve Vídni. Vypočítává v pásmu hranickém 52 větrné mlýny, v pásmu bruntálském 42. v pásmu novojickém (Nový Jičín) 54, v opavském pásmu 78 větrných mlýnů. Dohromady číslo překvapující, že v těchto 4 pásmech jest posavad 226 větráků.

Matěj Kolářík: ¦

Oděv špítálníků v Čížové u Písku.

Mezi četné, dobře opatřené špitály pro zestaralé panské d.epu-tátníky patři dosud vydržovaný, plným počtem 8 špitáhiíků (4 muži, 4 ženy) obsazený fundační špitál v Čížové u Písku na panství lobkovickém. Založen Antonií, bývalou hraběnkou Čer urnovou z Chudenic, nadační, listinou do desk zemských r. 1748 od sťavův zapsanou. Doplňuji poučínou stať p. ředitele Rud. Seckého o šatě špiťálnickém (Č. Lid XX.V., č. 7., str. 281).

Mimo zaopatření bytu, živobytí a části peněz, měli niužo vé špitálníci ku svým porcím., každé 3 roky na 1 kabát a plášť, 6 íl. dostávali a to »na věčné časy«. Roku 1758 zlepšila Ludmila Lobkovicová, knížecí dědička panství, fundací listinou v Hradci 8. února danou a pečetí opatřenou, porce špitálnické i na ša-


Předchozí   Následující