Předchozí 0334  
str. 383
německé s nápěvy) naleznete: Böhme, Altdeutsches Liede%otl' Volkslieder der Deutschen nach Wort und Weise aus dem i% bis zum 17. Jahrhundert, Leipzig, 1877, č. 348 až 353. Historický výklad, o nich viz Karl Simrock. Die Martinslieder, Bonn, 1846. S latinskýma vložkami na př. Bŕaesuleun sainc'tissimum venere-mus, gaudeamus, wölen wir nach gras gan, hollereyo! so singen uns die Vögelein, hollerei, in hoo sotemni festo. Zir, zir, passer atd. ě. 353. 0 žákovské koledě martinské staročeské a o proti-koledě martinské, vlivem husitských kiněží namířené proti koled-ním obchůzkám a žebrotě o sv. Martinu, pojednal Dr. Zdeněk Nejedlý, C. Lid XIII. str. 49, 51, 147. Srv. Zíbrt: 1. Na sv. Martina, Staročeské výroční obyčeje, Praha 1889, str. 179; 2. Den se krátí, noc se dlouží, Praha. 1910, str. 1 atd.    Č. Zíbrt.
Lísky, plisky, misky, potápky. Jarmila Skřivánková-Šimer-ková táže se: Kdo zná jinde podobné nebo jiné názvy? Něco podobného viděl jsem u nás na Frenštátsku. Děcka říkají tomu žábky. »Poď, buděm hrať na žábku!«    V. J. Obšívač (Frenštát.)

Děkuje všem spolupracovníHům a příznivcům »Českého Lidu«, zavázán jsem díky*upřímnými a vroucími za podporu, předplacení většího počtu výtisků pro školy a ústavy, za pomoc peněžitou na obrázky a zdokonalení tohoto XXVI. ročníku »Českého Lidu«: Ministerstvu školství a národní osvěty, Ministerstvu zemědělství, Zemskému správnímu výboru v Praze, České Akademii věd a umění (I., III., IV. třídě), ředitelství Živnostenské banky, banky Slavie, Hypoteční banky, Městské spořitelny v- Praze, Ústř. jednotě hospod, družstev, Bance čsl. legií, Českobudějovické záložně. Nakladateli a příteii Janu Svátkovi vzdávám opět nelíčené díky za horlivost a obětavost, s jakou stále prese všecky značné oběti hmotné a přes úžasnou, neuvěřitelnou netečnost veřejnosti české vůči našemu národopisnému sborníku, pokračuje vytrvale v nákladném vydávání »Českého Lidu« a vyhovuje mým .tužbám a žádostem za zdokonalení mého časopisu., Pokláda% jsem za povinnost veřejně na pamčít budoucí to na sklonku ročníku XXVI. zaznamenati.

    ČENĚK ZÍBRT, redaktor.

Předchozí