Předchozí 0004 Následující
str. 1
Dr. E. Čermák:

Účastenství Litomyšlanů při událostech r. 1848.

Dle ústního podání krejčovského mistra Lormana, hostinského Sautera, koželuha Seidla a lesního Zemana r. 1887.

Po vyhlášení konstituce r. 1848 zavládlo jako všude jinde i v Litomyšli všeobecné opojení a pobouření mysle. Horovalo se

0 korunovaci, o našich starých, nezadatelných právech atd. atd. Onoho času byl střediskem svobodomyslných občanů litomyšl-ských hostinec »na Karlově«; tam se politika nejhorlivěji-přetřásala a o veřejných událostech nejohnivěji se jednávalo. Hlavní slovo mívali tu dva přátelé bouřliváci: majitel panského mlýna Antonín Němec a soukromník Josef Buditele.

Jednou při zvláště pohnuté debatě odsekl Němec na otázku, jak v čas nutnosti opatřiti střelivo a děla, k lití kanónů, že se použije zvonů, prachu pak že on má ve mlýně dosti! To bylo něco pro žhavé hlavy! Již druhý den mluvilo celé město o prachu a kanónech, zvěsť rostla jako lavina, šířila se po okolí a štastně .doletěla až do Chrudimě.

Jednoho jitra objevil se v Litomyšli komisař krajského úřadu chrudimského, pán z Merklů. Ubytoval se v Piflově hotelu na náměstí (nyní »u slunce«) a pozval k sobě purkmistra Straníka. Jda s ním pak na radnici, vyzvídal, co pravdy na pověstech o buřiči Němcovi, o dělech a o prachu, který prý byl z Francie některým měšťanům zaslán. Purkmistr se všecek zarazil. Neměl tolik duchapřítomnosti, aby aféru vylíčil jako pouhý tlach, ba ve svém zmatku i připustil, že snad na věci opravdu něco je. Krajský komisař na to prohlásil, že je vyslán záležitost vyšetřiti a vyzval purkmistra k neodkladné prohlídce podezřelých domů.

Nejprve šli do panského mlýna, ale nezastali pana. otce doma.

1 jal se komisař vyslýchati choť Němcovu i chasu, hledě vynutit přiznání, že prach skutečně přechovávají. Paní Němcová byla rozšafná, moudrá žena. Nezalekla se. Poručila mládkovi, aby zavedl oba hodnostáře do mlýnice a prach jim ukázal. Byla ho tam pořádná hromada, arci ne střelného, nýbrž moučného prachu. Pan komisař překvapením a zlostí zkoprněl! Viděl se sesměšněna a ve špatném rozmaru vyrazil ze mlýna.

Když se Němec vrátil domů a uslyšel o úřední prohlídce, nesmírně se pobouřil. Bylť beztoho pravá česká palice, prudká a


Předchozí   Následující