Předchozí 0022 Následující
str. 19

vidzia výborný šefran a víno -dorábala. V okolí potoka Belianky (ústí do Nitry) tiež sa ľud s dorábaním šefranu pilne zaoberal. O tom dáta máme od G. Ceirla (Ny. Sz. 1902). Keď Pavel Bor-nemisza sedmohradský biskup a guvernier nitrianskeho biskupstva odumrel r. 1579., jeho nástupca Zacharias Mossóey ]en r. 1582. bol vymenovaný, a do správy biskupských majetkov silne zasahovala kráľovská komora, ktorá najväčšou' presnosťou dala popísať všetky dôchodky a zisk vynášajúce práva nitrianskeho biskupa. V popise nachádza sa aj táto položka: »Ex vendito eroco flor. 36 dn. 25«, t. j. »z odpredaného šefranu 36 zlatých a 25 denárov«. Z čoho vysvitá, že nitrianske biskupstvo zo šefranu dôchodok malo. Máme o tom aj iné dôkazy. Nahliadnime do knihy »Urbarium« nitrianskeho biskupstva z roku 1626. a najdeme tam medzi dôchodkami kostola v obci Ďaražovce vzpomienku devätinu a desatinu zo »Šefranovej záhrady« (Saffran kert), z čoho celkom správne uzatvárať môžeme, že tam v tom čase šefran dorábali. Obec Ďarárs bola majetkom opátstva sv. Hypó-Uta (na Zobore) a tak zaiste sa nemýlime, keď udomácnenie šefranu na tom okolí tamojším reholníkom (radu s v. Benedikta) privlastňujeme.

Vo vzpomenu tej knihe »Urbarmm« 01 Bojniekých-Opatovcáeh (ktorá obec tiež patrila zoborskému opátstvu) čítame, že asi tri funty šefranu a dve merice chmelu odváža opátstvu. Dľa pozdějších -— z roku 1694. údajov — každá úsedlosť poddaných jednou unciou šefranu daňovala a spoločne štyri merice chmelu odvážali. V tej dobe aj také obce boly povinné svojim zemepánom šefran dovážať (na pr. Nemecké Provno), ktoré ho draho kupovaly, ale bola to daň a nie desatina úrody.

Tomáš Pálffy nitriansky biskup r. 1673. v Trenčianskych Tepliciach letoval, keď dňa 3. června predstúpilo pred neho vy-sianecstvo rychtárov a prísažných vestenického okresu vyžalu-júe mu útrapy a drancovania, ktoré jednostajne od rôznych vojakov snášať musia, prečo nie je im možno dosaváde censy dane platiť. Biskup zemepán uznal žaloby za pravdivé a na ten rok pripadajúce daňové príspevky značne snížil mimo plodín, ktoré dľa limitácie Kollonicha nitrianskeho biskupa (1666—1669.) odovzdať musia. Medzi týmito článkami je aj šefran. Sučany a Dvor-niky, Hornie a Dolnie — Vestenice 19 — 19 unci, Kačice 17 V* unci, Veľké a Malé Krštaňany 4—4 uncie boly povinné roéi4e -dvážať zemepánovi, ktorý oproti tomu o zaopatrenie nitrianskej Posádky sa istarať musel. O dorábaní šefranu v Kršteňanoch niet historických údajov, ale o ostatných tu vzpomenutých obcach celkom rozhodne vieme, -že jejich obyvatelia šefran dorábali, s ním obchodovali, t. j. šefraníci boli, a ten názov až po dnes — hoci zatemněno — zostal im. Že tomu tak bolo, nahliadnuť treba


Předchozí   Následující