Předchozí 0050 Následující
str. 47

jeli jezdci, za nimi žnečky, ženci, pak Baráčníci z Letné, kteří nesli na tyči věnec se stuhami. Baráčníci vyšehradští, sousedi, rychtář, syndik, krejčí, mlynář, učitel atd. Potom jeli pantáta s panímámou, hudba, průvod Baráčníků a obžinkové vcrzy. Největší snad pozornost budily žnečky, které si vesele vyšlapovaly úplně bosy, za zpěvu staročeských písní.

Národopisná výstava v Dobrovici. Dne 8. srpna zahájena fcyla v Dobrovici u Mladé Boleslavi národopisná výstava, spojená s řadou slavností, jimiž připamatovány starobylé zvyky a obyčeje. Srdečný proslov přednesl předseda Národopisné společnosti pražské univ. prof. Dr. Jakubec.

»Staročeské obžínky« viděl jsem v letě v srpnu na několika místech. Bohužel musím se zmíniti s výstrahou, že řada slavností tak zvaných »obžinkových«, jak jsem letos je viděl, po venkově i v městech českých, byla odstrašujícím dokladem, kterak lidové zvyky a slavnosti napodobeny býti nemají! Že by mezi vozy obžinkovými starodávnými měly býti také vozy s karikaturami červenonosých otrhanců šumařů s kaškety směšnými nebo dokonce vozy s cikány (!) a nabarvenými cikánkami, statně pokuřujícími, to jsem si jakživ nepomyslil a hnusil se mi pohled na takovéto »pěstění lidových slavností«, při nichž na dovršenou ohavné sprostoty zaznívaly dvojsmyslné odrhovačky z pražských šantánů! Hanba hanboucí! Pak se nedivte, že slušní lidé se vyhýbají takovýmto »národním« slavnostem i sdružením, které podobne národní slavnosti v strakamakatých »národních« krojích rořádají!

Na jubilejní výstavě moravsko-slezského Pobezkydí v Místku byl pořádán v neděli 8. srpna národopisný den za účasti valašského Eožnova, portášů ze Vsetína, Sedlišťanů a Hlučňanů.

Dožinková slavnost lidová byla pořádána v Doubravě na Těšínsku v neděli dne 15. srpna na oslavu 251etého trvání tamního odboru Slezské Matice osvěty lidové. Odpoledne o 2. hodině vyšel průvod s hudbou z Kopanin přes Vidrholec do Nár. domu. V průvodu byly alegorické vozy »Hold Těšínská Matici« a »Alegorie dožinková«, banderium.

Národopisná část slavností v Turč. Sv. Martině. V rámci slavností Matice Slovenské 29. srpna byl i program národopisný, na kterém účinkovaly skupiny z rozličných krajů Slovenska: Skupiny z Detvy (fujary, píšťaly valachův, gajdy, hajduchova nie, slovenský čardáš do vysoká, vrchovské spevy), z Važca l.spevy dievčat a chlapcov pri sene), z Heľpy (hry chlapcov na Pastve a dievčat, spoločný tanec, gajdoš), z Uherského Hradišťa, skupina moravsko-slovenská.


Předchozí   Následující