Předchozí 0083 Následující
str. 80

rybník a splavy říčky Desné. A. Rychtáříková Poplerová, Manžel z přinucení. Á. Sekyra, Pod Litomyšlí (o tajných podzemních chodbách ze zámecké zahrady) Fr. Sova, Z upomínek na c. k. okr. hejtmana (T.) v Litomyšli. Dr. Fr. Pátá, Zprávy kulturní, literární a jiné. (J. Voborník sedmdesátník; F. Vog-ner, 75 let; J. Šimek, spolupracovník Č. Lidu od počátku, sedmdesátník; O. Popler, 70 let; K. Šťastný, malíř, 60 let; A. Jirásek 75 let, atd. Smetaniana a minulost a přítomnost Litomyšle. Jméno redaktorovo je zárukou, jak pečlivě a všestranně plní Ročenka svůj úkol, jsouc kronikou minulosti i denníkem přítomnosti pro litomyšlské rodáky, kteří v Praze druží se pravidelné ku přátelským schůzím a vzpomínkám na drahý kraj rodný.

J. Talko Hryncewicz, Kaszubi jako grupa antropologiczna na zasadzie badani dokonanych na Pomorzu (Prace i materjały antropologiczne, wydawane staraniem Komisji antropologicznej polskiej Akademii umiej. IV. 2.), w Krakowie, 1925, lex., str. 119, mapa. Známý osvědčený antropolog polský podává výsledky dlouholetých studií o Kašuibeeb, s přehlednými tabulkami a diagramy ve vzorném zpracování.

Evgen Rychlík (Pmxjiík), /Jocjiíjih Ha/i necbKHMH kojiohíhmh Ha yKpaíHi. 3anncKH e™orpa(f)i4rioro TOBapHCTBa, KHH>KKa I, Khib, 1925, str. 38 až 37. Přehled literatury a statistiky českých osad na Rusi, hlavně na Ukrajině.

Jaroslav Poš a Vojtěch Walter, Do Prahy, Školním výpravám průvodcem a upomínkou, s četnými obrázky a plánkem, Praha 1925, 12°, str. 96. V praktické knížce, bez chyb a nedopatření, kterými se Průvodce skoro každý hemží, upozorňují spisovatelé soustavně na památky významu kulturně historického, Hezké obrázky dodávají knížce zvláštní ceny.

Florian Zapletal, Beloveža, Olomouc, 1925, 12°, str. 14 (1}. Beloveža, malá vesnička, na východ od Bardiova v bývalém Ša-ryši, s chrámem (cerkov) o pěti věžích. Spisovatel, dobrý znalec těchto památek, uvažuje o rázu a původu tohoto kostela. Závěrek: Trojapsidální cerkov jihokarpatských Rusínů je poii-ze zjednodušeným vydáním umělecky jednoduchého a prostorově maličkého athonského chrámového typu. Unií nebyl přerušen pod Karpaty styk s výtvarnou kulturou křesťanského východu, s jeho staletými tradicemi.

Č. Zíbrt, Z kosmetiky staročeské, otisk z Nár. Listů, Praha. 1925, 8°, 8 listů.    Č. Zíbrt.

Předchozí   Následující