Předchozí 0099 Následující
str. 96

Fedor (vníde za anjelom, chodí kolom stola a hovorí): A kto to tu spieva, a mňa sem volá? Ja neviem, kde som sa tu vzal, lebo som pri ovcach zaspal. Chodil som pri Betleheme, kde je pre ovce krme, tam som moju fujaru ztratil, kto ju má, keby ju vrátil. Veď som ja z vysokého rodu, mohol by sedět u vášho stolu. Ja som z rodu královského a zo stavu valašského. Mám troch bratov, všetci sú mi radné páni: jedon chodí za kravami, druhý chodí za sviňami, tretí chodí popod múry naháňat kočky, kocúry. Ale dosť som vám už toho povedal, je čas, aby na brata Stachu zavolal. (Buchne trikrát palicou, na dvere.) Poďže chytro, bratře Stachu, to nemaj ani za mak strachu.

Stacho (vchádza do izby): Čo voláš bratu Fedore, či si ztratil ovce na hore1?

Fedor: Už ovčiarom nebudem, ja radšej na zboj pôjdem.

Stacho: Tam ťa na úrad povýšia, azdaj na šibenicu zavesia.

Fedor: To nie, to nie, Stacho bratu, radšej povedz, kda nájdem na chytre Baču?

Stacho (Bača vchádza): Hľa, tu sa ti vlečie. Hrudu syra v ruke nesie.

Bača (chodí okolo stola): Ja som bača z Bymavskej Soboty, vedel som všeliake roboty, teraz viem iba bučky, kričky preskakovať, a švarné dievky, nevesty1 milovať..

Fedor (doňho Bača bášil sa): Čo sa do mňa tak sačeš, že som valach, či nevieš? Abys vedel, že som človek dobrý, čo ti dám, vypi to A7 zdraví. (Fedor vezme pohár zo stola, alebo z kapse, leje doň a podáva). Na zdravie ti, Stachajko.

Stacho: Ďakujem ti, Fedorko. (Vypije a naleje. Podáva Bačovi): Vypiže si Bača náš, lepšie trafíš na salaš. (Kubo prichádza dveřmi).

Kubo: Vy tu žeriete, pijete, a mňa neponuknete.

Bača, Fedor a Stacho (spievajú): Nie pre Kuba slivovica, dobrá jemu aj žinčica, hej, Kubo, tu nič pre teba, iba až by bola žaba.

Bača: Bračekovci už sme si popili, teraz si po valašsky zaskočme. »

(Kubo stane si do prostriedka, okolo neho chodia ti traja, trepú palicami 01 zem a spievajú): Pásli ovce valasi, pri Betlem-skom salaši. Anjel sa im ukázal, do Betléma isť kázal. Vstaňte hore a poďte, Krista Pána najdete. Najdete ho v jesličkách, ovitého v plienočkách.

Kubo: Maria ho kolembá, svátý Jozef mu spieva. (Ľahnú na zem tak, že Bača a Stacho položia si hlavy na Kuba.)

Fedor (podpiera sa na palicu a preskakuje Baču a Stachu. Palicu medzi spiacich strká). Spieva: Valasi, valasi, čo to na


Předchozí   Následující