Předchozí 0098 Následující
str. 95

Nový rok. Kdo po mši nejdřív z kostela domů přijde, piijde nejdřív na pole žít, nejpilnější pracant. Je-li na Nový rok pěkně, jest pěkně po celý měsíc leden. Po novénn roce pozoruje se počasí 12 dní (od 1. až do 12.), a každý ten den určuje počasí vždy jednoho měsíce postupně. Jak na Nový rok, tak celý rok. Hádá-li se kdo na Nový rok, hádá se celý rok. A pro děti odstrašující: Kdo jest bit na Nový rok, jest bit po ce'ý rok. Na Nový rok kdo a rodiny nejpozději vstal, byl mu pověšen liščí ocas vzadu na kabát a byl jmenován liškou. (Přílepov.)

Večer na Nový rok modlíme se společně růženec. Při tom hoří nasvícené svíčky na prkénku, čí svíčka nejdřív dohoří, ten prý nejdříve umře. Pak se díváme do> světnice a koho uvidíme t rakvi, ten prý toho roku umře. (Vošahíík, Zhoř.)

Jozef Stanček:

Betlehemská hra.

(Prievidza na Slovensku.)

Veru je tomu vyše polsta rokov, čo som ako chlapec so čtyřmi mne podobnými šarvanci za anjela — ti za pastierov a jeden za baču — prestrojený po domoch s betlehemom chodil. Aleže sa ešte aj dnes pamätám na hru našu, spíšem ju tu, nech sa týmto spôsobom zachráni pre ethnographiu, ako ľudová obyčaj.

Osoby hry su:

Andel v bielom rúchu odetý, nesúci z papiera zhotovený ko-stolíček (Betlehem), v ňomž je svata rodina, vol a osol (drevené figúrky). V Betleheme malý kahančok horí a svetlo z neho prez olejovaný červený papier vyráža.

Bača, Stacho a Fedor, pastieri, v krátkych košeliach, s opaskom. Na hlavách majú valcovité papierové čákovy, v ruke hrubé, dlhé palice, na ktorých sú okrúhle pliešky, aby to strkalo, keď buchnú palicou. Každý má kapsu. .

Kubo, tiež pastier, ve vyvrátenom kožuchu, na hlave vyvrátenou baranicou. Tvár má sadzami začiernenú, bradu dlhú, ˇ ruke kyjak.

Prichádzajúc do domu, začnú všetci: Dobrý večer vinšu-jeme, medzi vami pobývame, by sme vám tu zahrali, o Betléme spieva1 i. Dovolíte to?

Anjel (vkročí prvý do izby, osvetlený Betlehem položí na stôl a spieva): Sem pospiechajte, Ježiška vítajte. Narodil sa v Betleheme. Odtul ideme.


Předchozí   Následující