Předchozí 0101 Následující
str. 98

Anjel (ďakuje pastierom): Pán Boh zaplať, stokrát nahraď, vaše dary, pastieri, že ste boli tak štedrí. Pri vašom statku, majte vela užitku. (Na to domáci obdarujú "betlehemcov, oni zaspievajú): Už sa odberanie na naše salaše, nech vám Boh zaplatí za tie dary vaše.

Josef Fiala:

Vánoční hra o králi Herodesovi ve Volyni.

Bude tomu brzy již 70 let, kdy posledně obveselovala klidné domácnosti měšťanů volyňských stará vánoční hra lidová. Že neupadla v zapomenutí, zásluhou jest p. Jos. Cardy, jednoho z tehdejších »herců«, podle jehož vyprávění hrávaly ji dítky as 121eté v době od vánoc do Tří králův. Chodily, případně vystrojeny, aa večera po domech, načež peněžitá odměna, jež tu a tam jim uštědřena, mezi ně a »impressaria« ovšem nerovně rozdělena.

Osoby: Herodes král a jeho služebník; Tři králové od východu; Josef a Maria; Žid a jeho' žena Kachel; dva pastýřové; anděl, Smrt, dva čerti.

Herodes seděl na židli proti dveřím, vedle něho stál služebník a za židlí ležel na podlaze čert. Po levé straně Josef s Marií a vedle nich žid, Ráchel a pak anděl; po straně pravé postavili se Tři králové. Proti Herodesovi u dveří oba pastýřové, z.a nimi Smrt a druhý čert.

Při vstoupení do místnosti zazpívali vánoční píseň: Zvestujem vám radost převelmi velikou, porodila panna čistotu panenskou, krále nebeského; chvalmež, nebešťané, Pána andělského! Zatím všichni zaujali místa.

1-. výstup. Král Kašpar: Od Spasitele věčného vinšu jem panu hospodáři mnoho dobrého, chceme mu něco přednésti, a to Pánu Bohu ke, cti: Jak svatí milí tři králové svou moc takovou velikou vydali. Zdali se bude líbiti, ať se líbí dovoliti.

2. výstup. (Pastýřové podpírajíce se o své hole, rozmlouvají spolu. Z nich první, Vítek, nese vycpané kůzle, druhý, Vávra, uzlík krupice.) Vítek: Vávro, vidíš hvízdui Vávra: Já hvizdu vidím, ale proč plápolá, nevím. Vítek: Plápolá proto, abysme tohoto měsíce pilně svá stáda ostříhali, neb víš, bratře Vávro, když se vlci rozdráždějí, jako vzteklí psi po lese běhají; aby nám nezaběhli do ovčince a nepodávili nám naše ovce, pročež my oba spolu polehnem' si v tuto dobu. (Oba pastýřové ulehnou na zem, odloží hole a brzy tvrdě usnou). Přichází anděl, nese hvězdu a praví:


Předchozí   Následující