Předchozí 0104 Následující
str. 101

tlema do Jerusalema. První čert: A co je tam nového? Druhý čert: Něco nelibého. První čert: A co? Druhý čert: Jenž nás vyhání, ten Mesiáš narozený, za městem tam v chlévě leží a všechen lid k němu běží. Pro strach jsem tam nemohl jíti, bych to mohl vyšetřiti. Jedna žena ho tam krmila, zdá se mi, že by to tesařka z Hradčan*) byla. Pojďme ke králi Herodesovi a domluvme mu těmi slovy. (Jdou k Herodesovi a vypravují:) Králi ve světě slavný, není Tobě roven žádný, necháš se všelijakým lhářům, partikářům podvésti. Pfuj, hanba! Mohl bys se za to styděti! (Odejdou na svá místa.)

9. výstup. Herodes: Aj, což vidím, že jsem podveden, od zlých mudrců sveden! Ach nastojte, běda mně, zmýlila mne má naděje. Slyš, můj milý služebnice! Služebník (předstoupí, po vojenskú salutuje):'Co poroučíš, krá1! milý? Herodes: Jdi mi pro toho žida zrádce, mého království záhubce, že má ke mně hnedky jíti, šury mury s sebou vzíti! Služebník (salutuje): Pane, stane se hned a já jdu pro něi teď. (Odchází k židovi.)

10. výstup. Služebník (dupne): Ó, ty žide, zradu kují! Už se můj pán na tě strojí! Máš prý k němu hnedky jíti, šury riiury s sebou vzíti. Žid: Ný, co nového? Služebník: Nevím, nebylo mně ještě zjeveno. Však ti bude oznámeno, na hřbet dobře vybou-cháno. Žid: Však já mám také bouchačky pro Rachel a hračky. Služebník: Též Rachel má s tebou jíti a své dítě s sebou vzíti. (Odchází před Herodesa, salutuje a jde na své místo.) Žid: Můj milý Rachej, máme se dostavit ke králi. Židovka: Gott allmächtig! Co nového? Žid: Nevím, nebylo mně zjeveno. Musím se podívat do zákona, riení-li to> naše vina. (Vezme velikou knihu, otevře ji, dívá se do ní. Potom jdou s Rachelí pomaloučku ke králi, při čemž žid podle kroků z. knihy říká:)! Žid: Ani, bani, probachti boni, bachšvindi boni, ei, vej vej, vej! (Couvnou zase zpět.) Herodes: Ó, ty žide, zradu kují; kde máš ty své šury mury? Žid: Ný, thu je máte! (Herodes vezme knihu, podívá se do ní a vrátí ji židovi.) Herodes: Ó, ty žide, zradu kují; tu máš ty své šury mury. Kde je ten váš Mesiáš, kterého čekáte v tento čas? Vy ho sobě zvolujete a mne krále zahubit chcete? Žid: Ný, pane králi Herodese, jak ta Rachel to své dítě nese! Račte se na ně podívati, jak by krásné mohTo býti! Ó, milostivý králi, musíte být ve své mysli stálý, neračtež to dopouštěti a své věrné služebníky mordovati. Herodes (ke služebníkovi): Služebnice, vezmi meč a napořád dítkám krev tec! Služebník (přistoupí, salutuje, vezme Racheli »dítě«, které ta nese na ruce, položí ji na zern proti Herodesovi, vytáhne šavli a píchne do dítěte. Potom


) Hradčany., stará nevýstavná část města Volyně, kde obývá většinou dělný, nezámožný lid.

Předchozí   Následující