Předchozí 0105 Následující
str. 102

postaví se před Herodesa a praví): Jest tam pláč a kvílení pro dítek zamordování.

11. výstup. Kachel (chodí okolo dítěte, lomí rukama a zpívá): Ach, já Rachel smutná kvílím; čím já se smutná potěším? Ó, ty Herodese králi, pohane, tyrane nevážný, proč tak biješ a morduješ, neviňátek nelituješ1? Vezmeš za to zlou odměnu, v pekle proklatou odplatu. Pomsta volá, Herodese, musíš býti v pekle zase, tam pak budeš naříkati, nemluvňátek litovati! (Vezme dítě na ruce a odejde.)

12. výstup. Smrt (jdouc pomalu od dveří k Herodesovi, promlouvá): Mé tělo ze sucha tučnosti pozbylo jest vší čerstvosti. Pomsta Boží jest nad Tebou a já sama Smrt kráčím za Tebou. Ty mne tak lehce neodbudeš, pokud duše z těla nepozbudeš. (Jde pozpátku ke dveřím.) Kosa, motyka, lopata, to jsou moje ištrmenta. (Klepá kosou na dvéře a volá čerty:) Pojďte sem, vy pekelná chásko, vy správci moji; nemeškejte tam dlouho státi, chci vám nějakou tučnou duši dáti. (Čerti běží s obou stran k sobě.) První čert: Brrrr! Vem ty mu tam a zatkni duši, ať nám nikdy nevykruší! Druhý čert: Však nám nikdy nevykruší. Oba čerti (jdou před Herodesa). První čert: Vítám tě, králi, do pekla, že jsi k nám přišel za tepla. Posadíme tě na lavici a vytopíme ti teplou světnici! Druhý čert: A dám ti také mastnou jitrnici. (Ukazuje mu ji.) První čert: Vem za/ jednu, já za druhou, ať ho všichni všudy vezmou. (Vezmou Herodesa pod pažemi a odejdou s ním.) (Nyní zpívají všichni druhou slohu vstupní písně): Proroci od dávna jsou prorokovali, Mesiáše, Krista píšíc zvěstovali. Pospěš a zavítej do lidu svého, tebe žádostivého! Na to předstoupí a gratuluje Melichar: Páni a paní, my vám gratulujem,- byste s tímto nově narozeným Emanuelem radosti oplývali a pokojného života požívali, pak po vykročení z tohoto světa do věčné slávy se odebrali, tam před božským trůnem na věčnosti se radovali. To vám přejem ze srdce!

F. V. Bouchal:

Dětská hra vánoční z Hlubocka.

Večer na hod Boží vánoční chodí hoši s koledou. Oblečeni jsou v dlouhá bílá roufha, jež mají polepena pozlaceným a postříbřeným papírem. Jest pět osob. První jest král, na hlavě korunu, na prsou pozlacený krunýř a po boku meč. Druhý jest anděl se zlatými křídly. Třetí a čtvrtý jsou pastýři se širokými klobouky na hlavách, držíce v ruce dlouhé, zahnuté ho'e. Poslední jest čert. Vstoupí do světnice, rozestaví se do polokruhu.


Předchozí   Následující