Předchozí 0107 Následující
str. 104

Zase zapějí společně: Už jsme si naší koledu vodbili, žádný děvčátka s náma nebyly. Nyní se děte taky Ježíška kolíbati.

Naposledy vystoupí ještě čert: Brr, hura hura tramtaryje, kdo je na cestě, ať se varuje, nebude-li se varovati, mám ho právo tímto koštětem vypráskati, nebo já mám takové štěstí, koho potkám, mám mu dát do hlavy pěstí.

Tím jest koleda ukončena. Čert přistoupí se spolkovou pokladničkou k hospodáři a ten vloží dárek. Hospodyně zase dá nějaké vejce do košíčku, který nosí anděl. Hoši pak vejce prodají a společně stejným dílem se o peníze rozdělí. Chození a koledou trvá po celé svátky, tak že hoši obejdou, několik vesnic a vydělají si takto 3—5 zl. každý.

Blažena Stržínková'.

Hanácká hra vánoční.

Panímáma Smékalka vykládala mi takto: »Matička naše, dež bele děvče, chodile staří chlapi po koledě, měli měchy, jeden bel přepásané obříslem. Přešle do stavení, jeden z nich (Fedor) přesil do jizbě a dva zostale za dveřama. Fedor začal zpívat: Ornátus syn Betlém, virgu Maria Jeruzalém, letanie Domine, maso je v komíně. Kam jsem já totoi přišel, že si ani merkovati nemohu, lógujíce po horách, po dolach, po> tych betlémských dolinách. Včil nevím, co mám činiti, mám-H převelmi volati. Volal bych na brata Stacha svého, keď by se mi chtěl ozvati, ale bodem probírovati.« (Zaťuká na dvéře): »Hurdy burdy, bratře Štachu! (On včil prinde taky a říká): »Keď, bratře, pro Boha, co voláš, keď tu žádného strachu nemáš'? Snad se ti ovce potratily, anebo tě kyjancom pre hlave premlátili?« Fedor: Ja, blázni ovce rozehnali a mně tu porvali baránka, čápka kudlatého, jakožto mého nejspravedlivějšího'. Ja, kde's tam zanechal bratra Kubu svého? Stach: Ja, šak se tam za mnó vlíkl sanytru s chlebem, se syrém, jako sem mu včera přikázal. Di mně tam pro něho a nemeškej se mně tam dlúho*. Jak se mně tam dlúho meškati bodeš, témto kyjancem pre hlavo dostaneš. Fedor: Já ti tam pro něho pudu a dlúho se tam meškati nebudu. (Klepá): Hurdy burdy, bratře Kubo! Třetí, Gryc přesil a povídá: Dunaj, Dunaj, bratře Kubo> zlostné srdce jako hubo, ne pro Gryca skle-nica, ale pro vás, bratrové, dobrá kyselica. Já vím, že vy tu žerete, slupete, na mne, starýho Gryca nepamatujete. Já chodil po horách, po dolách, po tych betlémských dolinách, až sem si čtyři páry bagančuzedral. Včil vám to zaplatím jednym rázem, druhým rázem, a po třeti strela vaši mateři šedi. Včil sobě, bra-


Předchozí   Následující