Předchozí 0109 Následující
str. 106
Josef Stíbal:

Šarišské jasličky na Slovensku.

Anděl špiva: Triumfus regis angelorum naturis pakatoruni nos-trís Dens salvatoris, salvatoris pekatoris kantabus pax domi-nibus. Šicki špivaju: At Jezulum infantuluni,praperante inkan-táte.

Fedor: A ja Fedorek pekny paholek, neznám, z kadzi ja še tu doistal s tych huroch, dolinoch z betlełiemskych majíroch. Stracił som fujaru z poza mojeho opasu, kto1 by mi ju vynašol, s takýma dolarami, dukatami by som mu zapłacił, že by za nich ani slanej vody nekupil. Ale nemam še tu z vami kedy rečovac, ale musim svoijoho1 brata Stacha zavolac: Hoj že, hojže bratee Stachu, šak ty znáš o mojim strachů! Stach: Hop še s cudzina, bracišku Fedorku, na co me tu voláš, či še ci dajaká škodička stala? Fedor: Veru še mi stala, zima me zmarala. Prišla ku mne trojaka dzivina, ukradla nam s kopka baranka, ale ne mojeho, ale bačoveho. Keby ja ho hul dolapil, s mojim steblom by som mu bul kosci polámal. Stach: Ale znáš CO', bracišku Fedorku, zanechajme ten veliký strach a zašpivajme takú písničku, jak chlapci špivali v želeným hajičku.

Špivaju: Velim, velim ivci pasti, jaký ja mam volky krajny. Ivčarem nebudu, na rozbroj nepůjdu, lem ja pujdzem za šuha-jem, v kterým mešce přebývaje, ivčarem nebudu, na rozbroj nepxi j du. Te košulky zoblečeme, gavalirske oblečeme, ivčarem nebudu, na rozbroj nepůjdu.

Stach: Ale znáš co, bracišku Fedorku, dzeška zme tam zanechali brata baču. Vidzel ja ho za hurami, za dolami, tam1 špa-ciroval s vojakami. Keď ty budzeš dluho meškac, ja budzeni s tvojim steblom kosci lamač. Fedor: Ale ja budzeni s huri na huru preskakovac a na straceneho brata baču volac: hodze braca bačo?

Bača: A ja bača z Rimavskej Soboty nenaučil som še nijakej roboty, Maty, bučky preskakovac, švárne dzivče poľubovac a keby še tak dzivčata dozvedzeli, doraz by nie z vatroša vyhnac daly a ďze še tu vzali trojmi juhasi, klapkali, čerkali, v týmto salaši, prišol ku nam anjel a nam povedzel: Radujce še, veselce še, Kristus Pan, še narodził.

Juhasi: My sme trojmi braca, my spolu hodzime, pašli sme ovečky, kozy pri Betleheme. Brače Kubo1 naš, podz ty medzi nas z daleka. Kdze Kuba s ťučkem kyve roz klobučkem až ku nam. Kuba: Až ku vam, až ku vam, vy moje mile braca, žrece, pijece a na pana Kubíčka nič nedajece. Všetci: Vera mi tu ne-žreme, nepijeme, bez tebe še obejsc nemôžeme. Kuba: A ja Ruja


Předchozí   Následující