Předchozí 0110 Následující
str. 107

Kuba, kúpim sebe za groš gubu, za dva vinka, opijem še jako svinia. Všetci: Kuba žije a i pije, prepil stado i barany, nezná, 6i je. Kuba: A ja prepil, s teho vam nič nedám. Všetci: Dobre Kuba robil, zaklá bul mladý, preskakoval bučky i kláty, lem to złe učinil, že še neoženil, zaklá bul mladý. Teraz by še Kuba oženil, ale ho nehoču dzivky ľubity. Kuba nemá syna, bo by mu donis vina s karčmy do domu. Pohnival še Kuba na svoju ženu, žena dala kašu nedovarenú, kaša nedolata s mliekom nedolata, hopcu starenu. Stary: Žič sebe ju. Fedor: Ja šicko nevypijú. A starenu co? Zdehlu verlinu. Stary: A ty sviňo nemoresna, kto ce takému emberčiku naučil. Fedor: V mešce hemberku predávali aj mene dali. Stary. Otvur mene dvere. Fedor: Otvur sebe, sam, nevelký si pan. Keď ja budu otvírati, budzeme všicke von oblakom vsubaty. Próbuj stary. Stary: Co vas tu ludzi jest, či vas sviňa nakocila alebo krava nacelila. Fedor: Stary zašpivaj sebe! Stary: Brada moja, brada, ach šolava brada, keď s tebu zatrešem, všicke vši vytrešem. Ja som veľmi stary, nebojím še, podskočím do huxy na tri milé. Jak dolu polecim, kozelko vy-vracim, nebojím še. Okolas bokolas. Co še napije ten stary neborák. Lem un sebe požmirguje, s nožku sebe povirzguje ten stary neborák. A keď jasna hvízda z mora vihodzila, vtedy panenka Maria syna porodziła. Jak ho porodziła, krasne mu špi-vala: lulaj lelaj isám Syn Boži, bo ja by som bárs spala. Ach mamičko moja, či bys to verila, že ja stvoril nebo' i žem i všicko stvorene? Ach muj synu ľúbi, čy byš ja urobil, eščik lem jedna hodzina, jak ši še narodził.

Anjel špiva: Pastyrkove, pristupce k jasličkam betlehemským, narodziło še nam dite i sam pán zemský. My ce dite, privítame, čest i hvalu jemu vzdáme. Vitaj, vitaj, kraľu i Ježiškix malý. Fedor: Gloria. Stary: Inštencia ofertuj. Fedbr: A ja Fe-dorek, pekný paholek, co ja ci budu oferirovat? Ja ci budu oíe-rirovat a ci jednu kolbašu, co še tristoraz s ňu opášu, doso to bude tebe. Pane Bože. Stach: A ja Stach, oloveny ftak, co ja ci budu oferovat? Ja ci budu oferovat jednu hrudu syru, dose to budze tebe, Pane Bože. Šicke kriča: Stary koscel hori! Stary: Keď hori, nej. horí, nej hori z božskej voli. Jak budze karčma ho<-rec, dajce mi znac, bo tam moje mac. Fedor: Stary s peredinu a ja zo zadzinu. Keď s peredinu, ta s peredzinu. A jezule, jaké ty máš bile košule. Ty maješ, ja nemajem, na pan nostris Kubu. A ty stary pse.

Bača: A ja bača z Betlehema pitam sebe dozvoleňa takého až do rana bileho>. Muj milý Ježišku, co ja ci budu oferirovat. Ja ci oferiruju z mojeho majira tri hrudy syra, dva harčky smetanky, dose to budze tebe, Pane Bože. Kuba: A ja Kuba lokavy


Předchozí   Následující