Předchozí 0130 Následující
str. 127

tech, když soukenictví upadalo, začal se svou chotí vyráběti různé cukrářské zboží. Proslul zvláště svými výbornými »tře-bickými oplatky« a »třebickým zázvorem«. Rukopisný zpěvník, psaný velmi úhledným švabachem, uchovala paní Ceeilie Dvořáková, choť rady nejvyššího účetního kontrolního úřadu, v Praze.

Podávám v přepise oba zpěvníky. Písně, které jsou v obou, otiskuji jen jednou, a to v tom zpěvníku, kde jsou úplnější; varianty dávám do poznámek. Každá píseň mimo první má v obou rukopisech obvyklý nápis »Jiná«. Místo toho, z důvodů praktických, označuji jednotlivé písně římskými číslicemi. V neúplných slovech, kde písmo časem vybledlo, ne'bo kde byl papír poškozen, dávám chybějící slabiky, lze-li je uhodnouti, do hranatých závorek.

Zkratky K ńebo Z s římskou číslicí značí příslušnou píseň ve zpěvníku Křížově nebo Zimm er manno vě.

Křížův zpěvník.

I. 1. Dormi sekure, Jeaule mi, dulcis ocelule, pupule xni, reks angelorum konsors pastorům, Jezul© mi. 2, Spi, spi bespeč-ne, Ježíšku mnj, krasne očatko, holečku, muj, králi anjelu spolu pastiřu, Ježíšku muj. 3. Veni, amate, ceelziz, roks, ad nos, beate virkinum flos, sit tibi phronum fistoles tonům, pastorům mos. 4. Přid, přid, nebeská rosičko, přid, kvitku panenskí, [Je]žišku, přid, bud tob je vděční pastiřu sprostich pištalki zvuk. 5. Tobje, Ježíšku, srdce davam, Tobje vzdi sloužit sob je žadam,.pak po tej strassti do [nebeskej] vlasti přijit ža^dam].

II. 1. S pastiři pospíchejte, křestane, k Betlému, Ježiši se klanějte novo .zrozenému, plesejte, spivejte s khuri anjelskimi hlasi libeznimi. 2. Řka: Sláva na visosti králi nebeskému a pokoj ze svornosti narodu lidskému, vtelil se, zrodil se sin Boha živého, Ježiš jméno jeho. 3. Pana Emanuele v živote nosila, světa Vikupitelé [ji] ž nam porodila, v chudobje a v mlobje člo-vjeka slabého, Boha přec pravého. 4. Nebi' v sidle královském, ale v hlevje pustém, při mnestečku betlémském zrozen v stavu sprostém, král nebe na sebe vzal telo hřišnika, spusob služebníka. 5. Leži male detatko v jeslech položene, z matkou svou nemluvňátko cfaudoii opustene, sproštene, zbavene obsluhi, pomoci, v zimne v poli v noci. 6. Proč se tak ponižuješ, o Kriste Ježiši, ach, vim, ti nas miluješ, chceš bit lékař duši; pišneho marného chceš učit vtřidmosti a poniženosti. 7. Za naše nepravosti trp-jeti počínaš, bozske spravedlnosti již dnes platíš dluch naš, spasiti, najiti chceš ovce stračeně, vječne zatracené. 8. V te detinské slabosti vzivam te, Ježiši, v tele jeho křechkosti moc tva


Předchozí   Následující