Předchozí 0189 Následující
str. 186

Keď o velkých rozmeroch nášho šeŕraníotva hovoríme, zistiť musíme i to, že vzdor nášho mohutného vývozu, dobre znali u nás aj cudzozemské jakosti, lebo vždy sa najšli fanatici cudzieho tovaru. Tak to bolo všade. Na nemeckých trhoviskách asi 40 druhov šefranu predávali, More na cenu a jakosť sa lišily. Naproti tomu naše pomery o veľa sú priaznivejšie, lebo sotva šesť druhov cudzieho šefranu je zaznačeno.

Význam šefranu v alchýmii je tiež známy, o čom svedčia názvy: crocuís antimonu, crocus metallor, cirocus Martis rore majali paratus je tiež veľmi chýrny a jeho název prezrádza, že ho čarodejným1 spôsobom iShotovovali, lebo ho s májovou čerstvou rosou varili. Crocus solis, alebo Aurrum horizontale, ako všetky kovové šefrany, dľa prípravy rôzne shíčeniny »zlatej« soli. Crocus Veneris, voľa.kedy chýrny liek, od nehož rany schly. Hlavnou liečivoxi súčiastkou rôznych záhadných f lajstrov tiež šefran bol. U pospolitého ľudu známy liek v šefranovom odvare máčana žemľa, ktorý mal hradiť -starodávnu čarovnú kašu, t, j. v šefranovomi odvare varené čerstvé lastovičie hniezdo, v jeho účinku, že uleví boľasti — južné národy natoľko veria, že ešte aj v španielskej lekárskej knihe z r. 1803. je zaznačený.

Dlhý rad je tých pomocných liekov, v ktorých šefran ako druhotriedna liečivá látka je vzpomenutý.

Mimo úradnej liečby veľký význam mal šefran v čarodej-štve (ľudovej liečbe), čo ta,k treba rozumeť, že lieky úradnej liečby osvojil si ľud a dľa svojho spôsobu ich ishotovoval a užival. Praktiku ľud k tomu z kníh čerpal. Čápova »Zelenárska kniha« o šefrane takto sa. zmieňuje: Viedenský šefran, ináč dobrej jakosti šefran posiluje a robí veselú náladu. Vo väčšej miere užiť uspáva a uľavuje boľasti.

Šefran užívaly ženy k očisteniu a po pôrode. Všeobecne užívali ho suchotári. Ale vo väčšej miere užívať nie je radno, lebo zapríčiní hlavobol, a zlatú žilu. Lepšie je vraj šefran ako kuchynskú látku užívať a v chorobe k iným liekom sa obrátiť. Boľavé oči zvikly s lošefrovaným ženským mliekom, umývať. Liek ten bol na Slovensku veľmi známy.

Šefran voľakedy v prirodzenom stave proti dáveniu užívali. Proti žalúdkovým neduhám prikladali ho vo vreeušku na brucho. Šefranový odvar čisto, alebo s niekoľkými kvapkami terpentmu k sdolaniu menstruaeialnych neriadov slúžil.

Proti ušnej boľasti: Prever červenú cibuľu, potri obe polovičky čerstvým maslom, daj medzi ne hojne šefranu, potom polovičky stlač znovu spolu, do kudele zamotaj, xipraž dobre a cez handričku daj si do ucha vytlačiť.

Zmienim sa ešte o falšovaní šefranu. Šefran falšovať r,ž


Předchozí   Následující