Předchozí 0245 Následující
str. 242

plně trojúhelníků nejsou daleko tak elegantní jako barvitost i vyzdobia kraslic, ve třech prvních ukázkách, vyobrazených v ročníku II. 1893 Českého Lidu.

2. Kraslice z Nivnice. Nivnice tvoří s několika osadami (Dolněmčím, Harněimčím, Slavkovem, Korytnou a z části i Bor-šicemi u Hluku) nejen charakteristický krojový, než i ornamentální okrslek, jehož výrazem jest výzdoba výšivek i malování kraslic. Na Slovácku moravském] se udržely leckdes ve výšivkách stopy ornamentu goithicky »neseného'« (Č. L. II. 1893, str. 29), nikde však tak intensivně jako právě v okrsku nivnickém. Jediný pohled na kraslice nivnické xiás přesvědčí o gathisuji-cím vlivu na lidový ornament. A proto zdají se nám kraslice z Nivnicika velice zajímavými. Ornament sáni shoduje se velice s ornamenitem výšivek a přece to nijak neuráží, kterážto okolnost znova ukazuje a dokazuje, že nižádné není příčiny zamítati ornament lidový výšivkový, při výzdobě jiných věcí než výšivek. Ovšem, že výzdoíba musí se díti rozumnie, přiměřeně látce ozdobené i okolnositem, v nichž ornament nalézati se má. Kraslice z Nivnice jsou černé i červené, ba i modré s ornamentem bílým a žlutým, nebo žlutým a červeným. Do Náprst-kova musea posláno jich několik pěkných ukázek.

3. Kraslice z Lanžhota na Břeclavsiku. I kraslice lanžhotské přimykají se těsně svojí výzdobou k ornamentu starších výšivek zdejších a jsou podle (toho lehce poznatelné. Bývají vždy jednobarevné červené nebo fialové a ornament na nich bílý nebo žlutý. Karafiát, jablíčko1, zvonek a omen zvláštní, abych tak řekl, exotický motiv, někdy v pruhu středním beze spojení se objevující, jsou zcela, typické a rovněž i klikatiny kolem špiček kraslic. Jedno vajíčko lanžhoitské uvedeno v Č. L. TI. 1893, str. 484. V díle Mor. ornament I. (Olomouc 1888) podány kraslice tohoto okrsku pěkně v barvách na tah. VII. č. 37, 21 a 42.

4. Kraslice z Polešovic u Uh. Hradiště. Škrabané tyto kraslice, jak dělají se i v okolí Uh. Hradiště samého (Staré Město, Huštanovico, Kastelány atd.) a pak v okolí Bzenoe jsou nejmladším, »vynálezem«, abych tak řekl, opravdově lidového vyzdobo-vání kraslic. Naturalismus nynější doby na nich velice dobře viděti. Přece však zůstává i v oTnamentu jejich dílem rostlinném, dílem i figurálním mnoho vkusu lidového a proto vynikají nad tak mnohou kraslici, vyrobenou na různých místech Moravy a Čech v době novější rovněž škrabaním a za národní vydávanou, U výzdoby rostlinné lze skoro vždy pochváliti pěknou roizlo.hu jednotlivých prvků: u figurálních tvarů zaujme nás a někdy i rozesměje naivní znázoirnění lidí a zívířat. A proto že sie ke škrábání užívá »křiváiků« zalomených a ne jako jinde jehlice, je kresba skorém vždy energická a málokde titěrná.


Předchozí   Následující