Předchozí 0246 Následující
str. 243

Škrábaných vajíček z okolí uibarsko-hradišťského podáno již v Českém Lidu II. 1893, str. 483 několik (kraslice 3—4, 6—7, 8—9 ukazují vždy dvě polovice své). Na straně 484 nakresleno vajíčko velkonoční z Polešovic, rovněž škrábané. Barva kraslic bývá většinou červená, zřídka modrá nebo fialová. V citovaných Mor. ornamentech uvedeny nejsou. Do Náprsitkoiva musea poslána jich celá řada.

5. Kraslice velecké (a Velké u Strážnice a a okolí) připojiti dlužno ke článku o kroji veleekém, tak jako ukázka kraslic kunovických přidána byla ke stalti o kroji kunovicikéom (Český Lid II. 1893, str. 27). I ony shodují se s ornamentem výšivkovým nápadně. V Mor. ornamentech věnována jim celá tabulka IV. Barvy jsou červené nebo modré, ornament jest bílý anebo zlatý.

Čeněk Zíbrt:

Rozpravy doktorské o původu kraslic.

1. Kraslice západoevropské.

Některé výklady o původu kraslic podal jsem r. 1890 ve druhé zprávě Společnosti přátel starožitností českých v Praze, str. 33. Že kraslice, jejich roaďávání a pod. ode dávna patřily mezi velikonoční obyčeje lidu českého a slovanského, zevrubně jsem vyložil v Staročeských výročních obyčejích, 1889 (str. 77 až 82). Tuto chci podati snůšku starodávných výkladů cizích, otištěných v samostatných spiseoh, hlavně v doktorských disser-tacích, rozpravách, o tom, proč bývají na velikonoce vajíčka malována a rozdávána. Éečená otáizka nebude tu ovšem rozřešena. Závěr bych rád podál, až pojednám také o kraslicích slovanských.

Kraslice záhy byly předmětem bádání mladých snaživou, kteří o nich psali učené rozpravy, propletené vedile duehamor-ných úvah náboženských poizoruhodnými zmínkami o lidových obyčejích.

1. Ludvík Orassius (narozen v Gravelingen ve Flandrii 1597, zemřel: Praha 1677. 20. února), Jesuita, kancléř university v Olomouci, rektor kolleje v Nise, ve Vratislavi, v Kladsifcu, vydal učenou roizpraivu o červeném vajíčku na pamiatku krvavého utrpení Kristova: Kubrum ovum, sen de cruenta Christi pas-sione, Meditatio, Olomuicii, 1655, 4°. Drobné zmínky o pomlázce na Moravě.

2. Sem patří také zmínka o podání lidu "československého vznámém po celé západní Evropě), že si slunéčko na Boží hod radostí nad vzkříšením Páně poskočí s měsícem. Zapsal o tom


Předchozí   Následující