Předchozí 0254 Následující
str. 251

kou oprou o podlahu. V druhé době stoj spatný. Tutéž poklonu (»pukrle«) ve čtvrtém taktu. Viz. obr. č. 1.

4. Sokolíček: Měla jsem milého sokolíka, on jest mi uletěl do lesíka. 5. Šatečková (tanec slovácký): Vyletěla holubička ze skály, prozradila modré oči ze spaní. 6. Tleskavá, slovácký tanec: Voděnka studená jako led, nemohu, má milá, na tebie zapomět. 7. Z okolí Brna: Nechte nás zpívati, dokud kvetou léta, až pak staří budem, zanecháme světa. 8. Z Tovačova: Měl jsem a už


Obr. 3. Tanec: Požehnaný.

nemám více, miloval jstem červenavé líce. 9. Travěnko zelená, to je moje potěšení, travěnko zelená, potěšení mé. 10. Hanácký tanec: Okolo Pavlovů teč© voda, napij se má milá, holuběnko sivá, šak je dobrá. 11. Slovácký tanec: Javorník, přes Javorník chodník, až pudeš do světa, kdo k námi bude chodit? 12. Slovenský tanec: Vyhorela Stará Túra Brezová.

13. Slovácký tanec: Janko: »Janko, zle gazduješ (hospodaříš). A j celé noci proverbuješ (prohýříš). Nedej, Bože, abych umřel než já zaplatím, co su dlužen.« Via popis tance v knize a náš obrázek č. 2. 14. Slovácký tanec: Požehnaný: »Uťal bucka u potůčka, nedoťal ho; miloval jsem hezké děvče, nedostal ho. Tudy máš, má panenko, dva gTajcary na jančary (ženské botky), ludy máš!« Popis v knize. Jak vyšší děvče (tanečník) požehnáva, znázorňuje obrázek při začátku tance č. 3.


Předchozí   Následující