Předchozí 0261 Následující
str. 258
Čeněk Zíbrt:

Slovenský básník Zello o Rýbrcoulovi.

Knihkupectví »Orbis« v Praze pořádalo knižní dražbu. Prodávalo »Knihovnu Ondřeje Chotváče«. Katalog sestavil Otto Lebenhart, Pod č. 164: »Žello Lud v. 60 rukop. Básně jeho 400 Kč.« Uveden odkaz k literatuře: »Vlček, Děj. I. slov. 301 až 303. Frý-decký, Slov. lit. str. 98—100. L Žello, básník slov., napsal kromě jiných básní Pád Milidncha«.

Spisovatel mne zajímal, protože jsem v korespondenci slovenských spisovatelů zahlédl zmínku, že složil báseň o Rýbr-couloví. Poslal jsem, p. bibliotekáře Národního musea Dra Antonína DolenskéiiO' na dražbu a naznačil jsem, kterých čísel (tisků, dopisů a rukopisů) bych si přál pro knihovnu Národního musea. Kupovali jsme ve dražbě po dohodě s p. ředitelem universitní knihovny v Bratislavě. Janem Emlerem, který si vyhradil některé památky hned před dražbou, dovolávaje se zákona o vývozu ze Slovenska, jednak při dražbě chtěl některé zajistiti pro Bratislavu.

Získali jsme tedy pro -knihovnu Národního musea v Praze zbytek literární pozůstalosti Žellovy. Věrohodnost těchto papírů, popsaných pečlivě i ziběžně rukou Žellovou, je dosvědčena tiřed ním prohlášením Ludvíka, vnuka Žellova, učitele.*)

Ľudovít Zello... Prof. Dr. Jaroslav Vlček v knize Dejiny literatury slovenskej, v Turč. Sv. Martine, 1923, str. 301 až 3Ü3 podává životopis a kritický rozbor literární tvorby Žellovy. Narodil -se v Báňské Bystřici 7 .srpna 1809. S rodiči r. 1821 přestěhoval se do Pešti. Tři roky prožil v domě básníka Jana Kol-lára. Chodil d© německé školy. V Bratislavě, kde dále se vzdělával r. 1825 až 1829, stále trval v národními neuvědomení. Veršoval německy. Když ro>ku 1829 byl povolán za výpomocného učitele na Čik-Tarču, začal si všímati mateřštiny. Začal skládati pohřebné verše po biblicky. Kollár věnoval mu výtisk »Slávy Dcery«, vydaný r. 1832. Pod vlivem »Slávy Dcery« probudila se v něm láska k .mateřštině. Začal skládati po slovenskú verše.

Vydal r. 1842 v Pešti »Básně«. R. 1843 složil historický epos ze života Polabských Slovanů »Pád Miliducha«, který po dalším odkladu a změnách vydán ve Viktorinové »Lípě« II. 1862. Srv.


*) Maďarsky a německy: »Erklärung. Unterfertigter Ludwig Zsello junior, Lehrer, bestätige hiermit und bekräftige die Tatsache, daß jene Handschriften von meinem Verwandten, meinem Großvater, dem Kisköröschen Lehrer, Ludwig Zsello stammen, der außer seiner übrigen Inanspruchnahme, als Dichter und Schriftsteller in seinem Leben arbeitete... Cinkota. 23. Juli ]92fi«.

Předchozí   Následující