Předchozí 0284 Následující
str. 281

lískové proutky na »jehnědy« ku květné neděli. Tím dnem dětmi tak očekávaným jest středa pašijového téhodne. Asi ve 3 hodiny odpoledne shromáždí se všichni téměř hoši, vyzkoušenou rachtačkou nebo klapačkou opatřeni, do kostela (mnozí »rach-tajíce« pobíhají kolem), kde konají se hodinky při rozžatých svících na známém trojbranu. Všichni bedlivě pozorují, jak kostelník jednu svíci (po druhé »hasíná a čekají netrpělivě, »až zhasne tu bílou«. Když se tak stalo, vyhrnou se tz chrámu a ten, jenž troufá si býti nejlepším běbounem, zvolá: »Ja jsem Jidáš« a dá se do běhu. Jindy býval Jidášem, kdo první z kostela vyběhl. Hned pustí se ;za ním ostatní volajíce: »Jidáš! Jidáš!« a pronásledují »Jidáše«, tak dlouho »racbtajíce«, až jej chytí. Potom sběhnou se s křikem těsně k němu a »raebtají« mu kolem hlavy. Pravidelně ovšem honba Jidáše se opětuje několikráte.

    Jan Timr (Blatná.)
Neděle »provodní« čili »bílá« po velkonocích. Jsou u nás »mladá vajíčka«. Kdo zameškal dojíti si pro »pomlázku« čili »uizel« na velikonoční pondělí, dojde si pro ni dnes. Po celý týden se hraje o vejce, buď »sekáním« nebo »cikáním«. »Sekání« spočívá v tom, že hoch drží v ruce své vejce s malých otvorem mezi palcem a ukaizoPetr Valenta, (Křemže.)

Honění Jidáše v Nivnici na Moravě, které se v Nivnici až do let 90. minulého století konalo, patřilo (k lidovým zvykům tak, jako »honění krále«, které podnes ve Vlčnově se o Svatodušních svátcích konává. Honění Jidáše bylo avykein mezi odrostlejší školní mládeží, když nadešel Zelený čtvritek. Klepání a honění Jidáše patřilo k úkonům mládeže v pašiový týden. Na Zelený čtvrtek po ranních kostelních obřadech shromáždili se chlapci ve všedních šatech odění a za shromáždiště bylo jim místo za humny, odkud byl volný rozběh do polí, chlapce, který uměl dobře běhati, určili za Jidáše a ten musel se k tomu připravit! Nohavice vezpod ovinul si na obou nohou povřísly ze slámy upletenými a aby mu nic ve běhu nepřekáželo, vyzul si boty a s obnaženou hlavou na povel dal se do běhu. Ostatní chlapci, majíce v rakou klepače, kterými ve svatopostní týden


Předchozí   Následující