Předchozí 0285 Následující
str. 282

po vesnici klepali, dali se do běhu rovněž vyzutí za ním a snažili se ho doběhnout.

Když se jim to podařilo, ofosikakujíce dokola, klepali mu posměšně do uší. Pak ho vzali mezi sebe a byl soud. nad zradou, kterou na Kristu spáchal. V čem soudí záležel, jaké otázky mu k zodpovídání kladli a zdali jakou pokutu mu uložili, od přítomných pamětníků nepodařilo se mi již vypátrati.

Nivničtí honili Jidáše na dvě strany, totiž na horním konci městečka »hoštáčani« honili Jidáše po pastvisku zvaném Ouipy; na dolním .konci »závioďani« honili Jidáše zprvu na Podohradí, za Pragrovým mlýnem, pokud byla tato polní trať ještě loukou, poizději pod Hůrkou, do té doby, než toto pastvisko nájem velkostatku proměnil v ornou půdu. Se zánikem pastvisk, která lákala mládež ku volným rozběhům, izašlo a patří minulosti i honění Jidáše.    Fr. Prager.

Časové zprávy.

Prof. Jan Soukup šedesátníkem. Nemohu věřiti, zamyslím-li se, že Janu Soukupovi je šedesát let! Vždyť zdá se mi to tak nedávno, ,kdy roku 1879, sešli jsme se v pirimě akademického gymnasia pražského. Téměř 50 let uplynulo od té doby, co trvá naše přátelství nikdy a ničím nezfcalené. Mnoho se v těch letech změnilo, co však zůstalo při jubilantova podnes, je milá povaha, skromnosť, píle a neochvějná láska k archaelogii a lidovědě. Již jako hoch ve volných chvílích putoval po Praze po staveništích, hledal a vyptával se po nálezech při kopání základů, kupoval ze skrovných peněz od dělníků starobylé nádoby, mince a pod. Neznal jiné vášně než sběr a studium odborné literatury. Jako student stál meizi zakladateli a vůdci »Společnosti přátel starožitností českých v Praze«. Když »Společnost« začala vydávati časopis, byl jeho redaktorem. V téže době přilnul k lidovědě, počav studiem českých kraslic. Výsledek tohoto studia, veliká sbírka velikonočních vajíček, je dnes honosným výstavním kusem sbírek Národopisného musea na Smíchově. Stejně jako v arobaeologii i v lidovědě stal se horlivým sběratelem a rozvážným badatelem. Jeho pracovna je malé museum památek i knih a jeho sbírky lidovědnéhio materiálu jsou také nemalé. Škoda, že tak málo z toho uveřejňuje. Z Plzeňska, kde byl profesorem, iz Rakovnicka, kde dnes působí, má hoijoaě nasbíráno. Že je literárně činným, je čtenářům »Českého Lidu« dobře známo, uveřejnilť v něm velikou řadu prací, j,ež vynikají nejen zajímavými theimaty, ale též důkladností a svědomitostí. Co o záslužné jeho činnosti soudí jeho dávný přítel redaktor Č. L., znají čtenáři rovněž. Je mi líto, že nedoistatek místa, nedovoluje více


Předchozí   Následující