Předchozí 0302 Následující
str. 299

rázu pravé slavnosti národní. Hudba se střídala se zpěvem a tancem, až konečně o 9. hodině večerní dáno znamení ,k návratu. Obora ozářena ohněm bengálskym a veškeří účastníci provolavše »Na izdar« .městu Žatci, besedě, vlasti atd., a s nadšením za-zipívavše národní hymnu naši: »Hej1 Slované«, vrátili se opěť do nádraží lužanského, odkud po srdečném rozloučení dílem do Žatce, dílem; ku Praze se vrátili, kam po 1. hoď. s půlnoci vlak dorazil.

V Lužanech při odchodu hudba hrála a nádraží osvětleno též bengálskym ohněm v barvách slovanských. Výletu súcast-nily se spolky mimo Prahu a okolí též z Kladna, z Loun (obzvláště tamější členové Umělecké besedy v Praze), z Rakovníka, z Nového .Strašecí a ze Žatce. Sokolové byli pražští, malostranští, karlínští, smíchovští, rakovničtí a novostrašečtí. Přítomni byli též zemští poslancové Dr. Trojan a p. Facek, jeden ruský profesor z Petrohradu, pak starosta okresního zastupitelstva žateckého Cech Dr. Vostrý a co vládní komisař p. krajský Špu-lák. První tento výlet do Žatecka, na jehož památku ražen zvláštní pamětní peníz, vydařil se znamenitě a vysloveno i v samém Žatci všeobecné přání, aby příštího roku byl zase opakován.

Fr. Starý:

Příspěvek k soupisu větráků na Moravě.

Ve svazcích »Vlastivědy moravské«, vydávané v Brně, jsou při popisu: jednotlivých soudních okresů zaznamenány u obcí i větráky, (bývalé i dosavadní). Je škoda, že nebyly popsány podrobněji, že jsou někde označeny pouze na příslušme' mapě beze zmínky v popise, jinde zase že nejsou na mapě zakresleny, nebo že v popise některých okresů není o nich vůbec zmínky, (možná také, že tam nejsou), nebo že jsou snad utajeny v slově »mlýn« (bez poznámky, zdali »vodní« nebo1 »povětrný«). Proto také není tento soupis úplný — již proto ne, že soudní okresy moravské nejsou dosud všechny popsány a byly tudíž prohlédnuty jen dosud vyšlé; přispěje však snad k zachování paměti o větrácích, z nichž některé asi v oněch 20 letech po záznamu ve »VI. m.« již zanikly. Soupis chce v C. L. shromážditi, co o větrácích je v mnohých svazcích »VI- m.« rozptýlenoi a pomůže snad i spolupracovníkům »Č. L.«, že jej doplní dalšími zprávami o větrácích, Okresy a vsi, v nichž je ve »VI. m.« zmínka o větrácích, jsou uvedeny v abecedním {pořádku, přesnější zprávy jsou opsány z, »VI. m.« do slova a udána i stránka spisu.

I, Blanský okres (napsal Jap, Knies 1902): 1. Kulířov, ves


Předchozí   Následující