Předchozí 0309 Následující
str. 306

v těle: 1. krve, sanguis latinsky; 2. hlenu, slizu, latinsky fleigttia; 3. žluté žluči, řecky ©hole; 4. tmavé, černé žluči, melan ehiole), jest rozdíl v komplexí, povaze, letoře lidské. Když je člověk vlhký a horký, jest Sanguinikern. Člověk studený a vlhký jest flegmatik. Člověk suchý a horký jest choleru. Člověk studený a suchý melancholik- Tedy v přehledu:



Pavel Olivetský, českobratrský tiskař v Litomyšli, r. 1529 ozdobil kalendář s minúcim (s návodem pouštění krve), vyobrazením melancholických lidí (muže, ženy), viz obrázek č. 1; §a.n-gxiinických lidí (č. 2); flegmatických lidí (č. 3); cholerických lidí (ě. 4). Připojuje výklad o povaze těchto čtyř letor, doslova:

1. Kalokrevní, totiž melancholici, jsou přirození studeného' a suchého, k zimě a věku starému podobni. Barvy černé, bledí, těla hrubého. Nespěšní, leniví, nedbanliví, ospalí, nepa-mětliví, závistiví, nešetrní, lekaví, starostliví, nesmělí, smutná, netovaryšiti, samotnost oblibují, k hněvu nerychlí, ale trvanliví, nevtipní, však čemuž se naučí, nebrzy zapomenu (obrázek o. 1).

2. Krevní (sanguinik), přirození horkého1 a vlhkého, ná-podlobni k větru podleftnímu a věku dětinskému, tváři hladké, barvy načervené, veselí, milovní, rádi se smějí, zpívají a jsou smělí, štědří, libí, nevrtěl, lítostiví, střídmí, ctnostní a upřímní, kratochvilní, samotní býti nemohou, při jednání nekvapí a rozšafní, všecko pěkné milují, více synů nežli dcer zplozují (obrázek č. 2).

3. Vodnokrevní (flegmatik) jsou přirození studeného a vlhkého, přirovnávají se k vodě, k podzimí a věku mládeneč-nému, barvy bílé, tváři zardělé, vlasův prostých, těla měkkého, tlustí, nekostlaví a nebystří, strašliví (bázliví), rozumu tupého, neustaviční (nestálí), dřímaví, často odplivají. Hudby a krato-


Předchozí   Následující