Předchozí 0317 Následující
str. 314

III. Lázně. Jako staří Slované i jiní národové (a podnes kmenové primutivní) upravovali si staří Čechové lázně »poticí« (parní) takto: Vyvozovali páru zi rozpálených kamenů, křemenů, polévaných studenou, ledovou vodou a v páře odtud vzniklé šlehali si tělo věníky z listí olšového a pod. 'Podávám obšírné zprávy arabské, staroslovanské doslovně i obrázky. Srv. Dostojevskij, »Zápisky z mrtvého domu« (přeložil Jaroš, Euská knihovna IX, 1891).

Představu o staročeských lázních, časem zdokonalovaných, podávají obrázky č. 10, 11, 12, 13.

Směs.

Pomlázka r. 1845 v Praze na ledě. R. 1845 v lednu silně se při-tužilo, silné mrazy svíraly skoro celé Čechy ledem. Vltava v Praze byla zamrzlá po 16 neděl. Krolmus (spisovatel Kroniky povodní, 1845, 132) jako zvláštní událost pamětihodnou zapisuje: Požívání beránka velikonočního na ledě. Pražané Podskalští po izkříšení Páně okolo sedmi hodin večerem v sobotu dne 22. března na ledě při hudbě dělostřelecké, při rozžatých pochodních, ohňostroje a střílení z moždéřů velikonočního beránka na Hedě požívali. Ostatní Pražané na Boží hod velikonoční okolo 11 hodin před polednem u Střeleckého ostrova, při střelbě a modlitbě na ledě beránka požívali, dětem nai památku od velikonočního beránka, velikonočních mazanců, vajec, koláčů a housek po částkách udělovali a na chudé pamatovali; takže1 na Dolních Beřkovicích na Labi, na Dokzech na rybníce a jinde více velikonočního beránka na ledě v cechách požívali, jakož na Poděbradech.    J. Skřivánková-Šimerková.
Pomlázky na Pardubicku, Poehválem buď Ježíš Kristus, tetičko; přišel jsem si pro červený vajíčko. Vajíčko červený, koláček bílý, jsem-li já vám, má tetičkoi, koladníček milý1? Á. vy taky roztomilej můj strejčku, vytáhněte ze svý kapsy grešličku, slábněte do kapsy, šak ji tam máte; jest-li mně ji roztomilej můj strejčku datel Pámbu vám aas nadělí na zahradě, na poli i doma budete mít co vyhánět íze dvora; v mašteli hříbátka a v chlívě telátka a v tom malým ovčím chlívku jehňátka. Ve sek-nici zaštěbetaj housátka, v druhém koutku zašvitořej kuřátka. Slívy vám pokvetou, hrušky, jabfca, aby měla oo vobírat vaše óeládka. (Ohvogenec, Holice.) — Velikonoční čas nám přišel, budiž tomu každý vesel. Vstal Ježíš Kristus Pán, na pomlázku já jdu k vám; jest-li mně nic nedarte, vaši dceru nevdáte; bude nu lavici sedět a škaredě hledět, to uhlídáte. Šuky, šuky, blechy ven a vajíčko červený sem.    E. Navrátil-

Předchozí   Následující