Předchozí 0335 Následující
str. 332

a má se vůbeo se vší možnou péčí k tomu hleděti, aby se tam žádný z obyvatelů nekoupal.

Dětem se má vůbec všecko koupání bez dohlídky zakázati.

Kde však koupání bezpečné jest, tam se má místo ku koupání vykázané vyznačiti a na zvláštní tabulce (Nařízení z 10. srpna 1781; nařízení z 23. června 1804, o. 17.599; pak guberniální nařízení z, 26. července 1824, ě 4261.) poznamenati, že jen tu, a nikoli dále, koupání dovoleno jest.

Bude-li předpisů zákona, v příčině bezpečného koupání vydaných, vždycky náležitě a přísně šetřeno; může se tím mnohému neštěstí předejíti, kdežto naopak: při nedbalém opominutí těchto předpisů celá odpovědnost zia udalé neštěstí při koupání jen na ty osoby padá, které by byly zachováním se podle předpisů zákona takové neštěstí, jímž mnohdy velmi nadějný neb jiži užitečný dospělejší život na zmar přichází, zabrániti mohly, a však nedbalým opomenutím své povinnosti nezabránily.

Pak-li v ohledu bezpečnosti života při koupání místní policii tak důležitá povinnost a odpovědnost se' ukládá, jest tato neméně i k tomu přísně zavázána, aby při koupání ničehož netrpěla, co by proti slušnosti a dobrému mravu čelilo.

Koupání má za účel aby se tělo' umylo, očistilo a občerstvilo. Při tom se však nemá nikdy cit mravnosti a studu urážeti. To se ale bohužel velmi často- a dosti hrubým způsobem stává a sice v tom způsobu, že se děti obyčejně v celých hejnech docela nahé koupají a všeliké rozpustilosti při tom tropí. Mnohdy je viděti takový houf nahých dětí na veřejných místech při silnici, ano i v samých městech u mostu, kdež pak jiný houf dětí oblého pohlaví na ně zevluje a pohoršení a toho bére.

Následky takovýchto nestydatých a nemravných výjevů měly by na příslušném místě více uváženy býti, než se to bohužel skutečně děje. Touto neplechou se cit studu velmi fcvpí a mizí u některého rozpustile« docela, což pak bývá zárodkem pozdější nemravnosti a necudného1 živobytí, tak že vším právem u mnohých tvrditi se může, že jen při koupání základ jeho záhuby položen byl.

Ještě mnohem horší bývají následky, když děti obého pohlaví v jednom houfu se koupají, jakž se to bohužel také někdy stává.

Jakých záhubných následků taková nestydatost za sebou přivádí, ukazuje se patrně v takových obcích, kde se takové neplechy veřejně dovolují.

Na všecky tyto vady má obecní představený v zájmu mravopočestnosti občanů přísně dohlížeti.


Předchozí   Následující