Předchozí 0334 Následující
str. 331

času své tělo, prací a potem zemdlené, koupáním čistiti a občerstvovati

To se má ale vždy s opatrností a rozumem, jakož i s náležitým ušetřením mravnosti díti.

Podle toho jest koupání v.dvojím ohledu předmětem dohlídky a opatření se strany místní policie, a sice jednak v ohledu bezpečnosti života, aby se nikdo z neopatrnosti, nezkušenosti neb přílišné odvážnosti neutopil, což zvláště při dětech bez dohlídky se koupajících státi se může, ą za druhé v ohledu mravnosti.

Jest ovšem pravda, že mají při koupání i dospělí lidé vždy opatrnými býti a nebezpečných míst, kde by se utopiti mohli, se varovati, a že zvláště při malých dětech rodičové a poručníci pou vinni jsou, o jich bezpečnost při koupání se starati, ale stává se přec velmi často, že se tu opatrnosti a dohlídky náležité nešetří, jakž toho smutní příkladové každého léta bohužel se udávají.

Proto také uznala vláda zapotřebí, zvláštních předpisů o koupání vydati.

Obecnímu představenému náleží, aby koupání v běžící vodě jen pod dostatečnými výminkami opatrnosti dovolil a aby k účeli tomu místo ustanovil, kde se chlapci pod dohlídkou svých rodičů neb jiných k tomu: ustanovených rozumných osob, avšak jen tenkrát, když uhřáti nejsou, koupati mají. (Nařízení z 29. června 1769, č. 23.433.)

Rovněž se zapovídá, a sice pod trestem, koupání v potocích neb jiných běžících vodách, ve struhách, rybnících a touních, umývání si nohou na vorech, vůbec na všech místech, kde by koli nebezpečí utopení býti mohlo, kterážto zápověď každého1 leta v čas koupání obnovit se má. (Dvorní dekret z 5. července 1787, č, 19.000.)

V rybnících a řekách na místech nebezpečných, jest koupání zapověděno. (Dvorní nařízení % 7. listopadu 1782.)

Zvláště v rybnících jest koupání velmi nebezpečné, poněvadž tu rozličné vázkovité rostliny se nalézají a na dně mnoho bahna bývá. Tytoi rostliny mohou se při koupání velmi snadno okolo rukou neb nohou zaplésti, že se pak z nich plovoucí ani vymásti nemůže a tak bídnou obětí své vlastní neopatrnosti se stane. Spu-stí-li se tu kdo při plování na nohy, zaboří se hluboko1 do bahna a nemoha z irěho vyváznouti, boří se namáháním a vytahováním jedné nohy po druhé ještě hlouběji a musí tu hroznou smrtí zahynouti.

II řek, mlýnů, struh, potoků, rybníků a vůbec u každého místa, kde se prohlubně, zátočiny neb víry a proudy nalézají a kde by při koupání nebezpečí hrozilo, mají se nevyhnutelně a na zodpovědnost představeného řádná výstražní znamení vystaviti,


Předchozí   Následující